Rychlá kefírová buchta s ovocem

8. 06 2018 | 23.02

Jednoduché rychlé a dobré...

Potřebujeme:

300 g hladké mouky (prosáté, je to vzdušnější)
200 g cukru (krystal)
100 g Hery (rozmařilejší dají máslo)
250 ml kefíru
2 celá vejce (bez skořápky)
špetka soli (není podmínkou)
1 prdopeč (prášek do pečiva)
ovoce (dle chuti, možností a představ - viz tipy)

Postup:

Splácáme všechno dohromady - kefír smícháme s cukrem, solí, rozpuštěnou (zchladlou) Herou, moukou a prdopečem. Přidáme vejce a umícháme řídké těsto.

Těsto nalieme do vymazaného a vysypaného pekáče s vyšším okrajem, poklademe libovolným čerstvým a/nebo kompotovaným ovocem dle chuti. Pečeme při cca 180°C zhruba 30 minut.


Vychytávky a tipy:

Cukru může být i méně, 200 g se zdá být mnoho, ale to záleží na vaší chuti. 

Nechte dřinu strojům - k míchání použijte ruční mixér.

Každý trouba peče jinak, mi to při nastavených 180°C trvalo 45 minut, než byl koláč propečený skrz. Možná to bylo malým pekáčem a vysokou vrstvou, prostě na tohle si dejte pozor. Píchněte do toho špejli, jestli je to upečené i uvnitř. Svého troubu si ohlídejtež.

Pekáčů trouba nemaje - použil jsem skleněnou mísu z varného skla, kterou jsem jen vymazal Herou. Po vychladnutí to šlo nádherně vyklopit.

Hmotu nalévám na dvakrát, ovoce dám ve dvou vrstvách. Skvěle chutnají kompotované broskve. Šťávu z broskví přimíchejte do kefíru.

Luxusní je kombinace jahodový kefír a jahody, meruňkový kefír a meruňky. Nebo podobné varianty z marmelád - třeba z rybízů nebo borůvek. Tady je na místě ubrat cukr klidně i na polovinu.

Výsledek lze ještě posunout na vyšší úroveň dozdobením zakysanou smetanou (a čokoládou).

Pozor, dá se to sežrat i horké, jaká je to bašta.
 

Příjemnou zábavu.