Jednoduché rychlé a dobré...
Potřebujeme:
300 g hladké mouky (prosáté, je to vzdušnější)
200 g cukru (krystal)
100 g Hery (rozmařilejší dají máslo)
250 ml kefíru
2 celá vejce (bez skořápky)
špetka soli (není podmínkou)
1 prdopeč (prášek do pečiva)
ovoce (dle chuti, možností a představ - viz tipy)
Postup:
Splácáme všechno dohromady - kefír smícháme s cukrem, solí, rozpuštěnou (zchladlou) Herou, moukou a prdopečem. Přidáme vejce a umícháme řídké těsto.
Těsto nalieme do vymazaného a vysypaného pekáče s vyšším okrajem, poklademe libovolným čerstvým a/nebo kompotovaným ovocem dle chuti. Pečeme při cca 180°C zhruba 30 minut.
Vychytávky a tipy:
Cukru může být i méně, 200 g se zdá být mnoho, ale to záleží na vaší chuti.
Nechte dřinu strojům - k míchání použijte ruční mixér.
Každý trouba peče jinak, mi to při nastavených 180°C trvalo 45 minut, než byl koláč propečený skrz. Možná to bylo malým pekáčem a vysokou vrstvou, prostě na tohle si dejte pozor. Píchněte do toho špejli, jestli je to upečené i uvnitř. Svého troubu si ohlídejtež.
Pekáčů trouba nemaje - použil jsem skleněnou mísu z varného skla, kterou jsem jen vymazal Herou. Po vychladnutí to šlo nádherně vyklopit.
Hmotu nalévám na dvakrát, ovoce dám ve dvou vrstvách. Skvěle chutnají kompotované broskve. Šťávu z broskví přimíchejte do kefíru.
Luxusní je kombinace jahodový kefír a jahody, meruňkový kefír a meruňky. Nebo podobné varianty z marmelád - třeba z rybízů nebo borůvek. Tady je na místě ubrat cukr klidně i na polovinu.
Výsledek lze ještě posunout na vyšší úroveň dozdobením zakysanou smetanou (a čokoládou).
Pozor, dá se to sežrat i horké, jaká je to bašta.
Příjemnou zábavu.