Domácí Svatojánská ořechovice

23. 06 2018 | 23.06

Zdá se, že se letos urodí spousta vlašáků, takže nebude žádný problém, když jich pár vezmu na Svatojánskou ořechovici.

Množství si můžete upravit, ale základní recept je asi následující:

* cca 20 - 30 kvalitních zdravých zelených ořechů (bacha barví, ať nejste jako Hulk)
* 2 velké skořice
* 8 hřebíčků
* 3 velké PL citronový kůry
* 10 -15 kuliček sušeného jalovce
* 1litr rumu (i bílého)
* 1litr dobré vodky (nebo půl vodky a půl špiritusu)

Natrhejte ořechy, omyj­te je a osuš­te.

Po­té je na­krá­jej­te na ten­ké plátky.

Umís­tě­te je do čisté lah­ve a přidejte ko­ře­ní:
sko­ři­ci,hře­bíč­ky, ku­lič­ky ja­lov­ce a strou­ha­nou ků­ru z po­lo­vi­ny ci­t­ro­nu, kte­rý ne­byl che­mic­ky ošet­řo­ván (nebo pořádně vydrhnout v octové vodě, pokud se domníváte, že by to mohlo pomoci). 

Ob­sah láh­ve za­lij­te 2 litry alkoholu (vod­ky a rumu).

Uza­vře­te ji víč­kem, pří­pad­ně mi­k­ro­te­no­vým sáč­kem a gu­mič­kou (lep­ší ochra­nou pro­ti vy­větrá­ní al­ko­ho­lu je víč­ko, nebo rovnou korkový špunt a zavoskovat) a umís­tě­te na tep­lé mís­to. Vhod­ný je na­pří­klad pa­ra­pet, kam sví­tí slu­níč­ko. Zde láhev nech­te stát ná­sle­du­jí­cích šest týd­nů.

Pak pře­ceď­te vznik­lý macerát přes hus­tý ced­ník. Tma­vou te­ku­ti­nu vlij­te zpět do lah­ve a za­lij­te slad­kým roz­to­kem – v půl­li­t­ru vo­dy svařte půl kila pís­ko­vé­ho cuk­ru. Lze použít i kokosový, nebo třtinový... Až roz­tok vy­chlad­ne, pro­mí­chej­te jej s vý­lu­hem a nech­te stát na původ­ním mís­tě ješ­tě dal­ší 2 mě­síce.

Po­té li­kér stáh­ně­te ha­dič­kou do lah­ví, uza­vře­te je vy­va­ře­nou zát­kou ne­bo šrou­bo­vým uzá­vě­rem a nech­te v chla­du skle­pa ule­žet mi­ni­mál­ně do vá­noc, ješ­tě lé­pe však do ja­ra. Sa­mo­zřej­mě za před­po­kla­du, že tak dlou­ho sva­to­ján­ský li­kér vydr­ží...

Likér lze nechat ležet i déle, tříletý nebo pětiletý je naprosto božský.