Zasmažená kmínová polévka od babičky

29. 11 2007 | 08.59

Moje babička vařila kdysi takovou hnědou zasmaženou polívku, plavala v tom snad i osmažená cibulka, a já občas hledám recept. Vlastně ani nevím, jaká ta polívka byla a z čeho, vzpomněl bych si jenom, jak chutnala a to ještě jenom v případě, že bycj i měl hotovou na talíři. No a s přibývajícími lety mám čím dál větší zájem ochutnat tohle, zkusit támhleto a tamto si připomenout. Nic vám tak intenzívně nevyvolá vzpomínku jako vůně, nebo chuť.
Na jednom z blogů Dr. Macka jsem našel zmínku o zasmažené kmínové polévce a v diskusi jsem poprosil o recept. Nevím, jestli je to právě to, co vařila moje nedostižně skvělá bábi (babina - jak se u nás říká), ale jako základ pro vyzkoušení by to mohlo být ono.
Takže tady je recept pro ty, kdo to chtějí zkusti se mnou:

Vezmete máslo, rozpustíte, přihodíte uměřeně hladkou mouku, vytvoříte jíšku mírně do hněda. Dolijte teplou vodu a nejlépe ručním mixérem jišku v polévce rozmixujete. Přidáte sůl, kmín. špetku nasekané petrželové natě a celou velkou cibuli. Dobře déle provaříte, aby mouka prošla varem. To zvýrazní chuť polévky.

O víkendu testnu, jestli je to ono, nebo je to aspoň vzdáleně podobné.
Hezký den.

No a kdybyste měli zajímavé jednoduché recepty na polévky a běžná jídla od Vašich babiček (narozených na počátku minulého století - abych specifikoval, co je pro mne babička) napište mi na mejl, nebo se můžete vyřádit v komentářích. Co hledám, je hnědá zasmažená polívka - blíže to fakt nedovedu specifikovat - původ by mohla mít jak na Valašsku, tak třeba v Polsku (babiččin táta byl původem Polák).
Děkuji