Ugandský národní park (2013-02-11 pondělí)

13. 02 2013 | 12.52

(píše Milan)

Pondělí - Národní park

Ráno jsme vstali ještě za tmy. Místo snídaně jsme slupli jen několik banánů a vyrazili jsme směr park.

Měli jsme štěstí. Narazili jsme na skupinku čtyř lvů, kteří se slunili na kamenech a zřejmě sytí nejevili moc zájmu o nás ani o nedaleké antilopy. Viděli jsme stádečka antilop, prasat bradavičnatých, paviány, spoustu nádherných ptáků a hyenu.

Na cestě zpět jsme narazili na stádo šesti slonů. Pásli se blízko cesty a měli záměr přes ní přejít. Byli trochu nervózní, tak jsme raději jen udělali pár záběrů a hned pokračovali na základnu.

Odpolední program nám překazila silná přeháňka, která změnila cestu v bahnité kluziště. Naše auta uvízla v bahně na krajnici. Dočkali jsme se pomoci a mohli se vrátit zpět na základnu.

Ve 3 hodiny nás čekala projížďka lodí po Kazinga kanálu, který spojuje jezera Edvardovo a Jiřího. Plavba trvala skoro 3 hodiny a bylo se opravdu na co dívat. Viděli jsme několik slonů, buvolů, nespočetná stáda hrochů, kterých je tu asi 5000 kusů. Dále varany, opice, krokodýly a velké množství ptáků: husy, kachny, rybaříky, ledňáčky, volavky, marabu, slípky, kormorány, atd. Potkali jsme dvě nafouklé zdechliny hrochů.

Den se nám velmi vydařil a u dobré večeře - smažená tylápie s masalovou omáčkou (viz recept) jsme znovu a znovu probírali uplynulý den a naše zážitky.

Milan W.

Recept na výbornou omáčku na rybu - od místního kuchaře, který nám vařil v hostelu v parku (kuchař je původem z Keni):
Zázvor, česnek, cibule - to vše nakrájet na drobné kostičky a orestovat. Poté se přidají oloupaná spařená rajčata (nakrájená na kostičky), sojová omáčka, koriandr, grammasala a nechá se 10 minut podusit.