Chuť na sladké překonala sobotní lenost i uspávací dávku Zodacu a vrhla jsem se na šneky, po kterých jsem už dlouho pokukovala. Recept jsem našla u Páji, jen drobátečko si ho poupravila a ačkoliv ona píše, že kvality těch z pekárny nedosáhla, já jsem se svým výsledkem naprosto spokojena. Díky Pájo :-)
1 droždí, 80 g cukru krystal, 230 ml vlažného mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 80 g rozpuštěného másla
Připravíme si kvásek, který přidáme k mouce, cukru, vajíčku a mléku, promícháme, přidáme máslo. Vypracujeme hladké těsto a necháme cca půl hodiny vykynout.
Rozdělíme na tři části, každou rozválíme na obdélník, potřeme olejem, přidáme náplň, stočíme a roládu krájíme na silnější kolečka. Na plechu necháme ještě chvíli vykynout, pečeme při 200°C dozlatova.
Po upečení potíráme řídkou kašičkou z moučkového cukru a vody.
Náplň - vyzkoušela jsem na jedné dávce co se dalo:
skořice a cukr
kakao a cukr
pudink a rozinky
Poznámky pod čarou:
- těsto je naprosto úžasné, jemné, křehké, prostě skvělé
- ne nadarmo se to jmenuje skořicoví šneci, skořicová náplň je nejlepší!
- kakao taky moc dobré
- pudink je třeba nalít hodně vychladlý, jinak trochu rozmočí těsto a šneci vypadají tak hnusně jako na obrázku. Stačí jen tenká vrstva a moc nesladit. Dělala jsem velmi hustý z 1/4 litru mléka na 1 balíček pudinku, byl ale jak lepidlo a stejně jsem ho musela znovu nahřát a trochu naředit. Chladne hrozně dlouho!!! :)
- místo cukrové kašicky by stačila hustší cukrová voda, aby na šnecích nebyla cukru velká vrstva, jsou pak dost sladcí