Jablečné řezy

29. 08 2010 | 23.16

Je to takový řetěz událostí. Na cizích zahrádkách se rychlostí světla množí jablka, okurky, rajčata, cukety a další. U nás v domě se množí milí sousedé. Následkem těchto dvou situací se u nás v lednici množí vše výše uvedené. Tuhle se nám rozmnožila jablka neúnosnou měrou, i jala jsem se péci nějakou buchtu.

Po jablečných řezích z Maminčiných receptů už pokukuju delší dobu, ale nikdy se mi ještě nesešlo tolik jablek, které bych byla ochotná rozvařit. Kdybych se nedržela receptu, mohla jsem jich dát ještě daleko víc.

Na těsto potřebujete 4 vejce, 150 g cukru krupice, 4 lžíce horké vody, 4 lžíce oleje, 240 g polohrubé mouky a půl prášku do pečiva.

Nejdříve je třeba oddělit žloutky od bílku. Dejte si pozor, ať první žloutek nerozflákáte jako já, protože bílek je určený na sníh a s kousky žloutku uvnitř fakt sníh neumícháta ani kdybyste se rozkrájeli. Protože jsem chytrá holka, dělala jsem sníh jen ze tří. Žloutky smícháme s cukrem a ušleháme do pěny, která se mně osobně nikdy v životě nepodaří, takže vždy nechám takovou nažloutlou kaši. Do té přilijete horkou vodu a olej, nejlépe prý na střídačku, ale funguje to i najednou. Pěkně rozmícháme a vmísíme mouku, prášek do pečiva. Nakonec přidáme sníh z bílků. Tuhle fázi miluju nejvíc, hrozně ráda vmíchávám sníh do těsta. Pak přichází veledůležitá fáze. Těsto nalijeme na VELKÝ plech vyložený pečícícm papírem a pečeme dorůžova. (na 200°C, cca čtvrt hodinky) Upeklo se tak ukázkově, že mě ani nenapadlo píchnout špejlí, jestli se nelepí. Díkybohu jsem toho později nemusela litovat.


Zatímco se peče těsto, můžete si začít připravovat vršek řezů. Potřebujete 750 g jablek, 180 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 dl vody, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku a podle potřeby citronové šťávy.

Máte-li jablek přebytek, neváhejte narvat jich tam co nejvíc. V tom případku si ale obstarejte někoho, kdo vám je oloupe a vykrájí, činnost je to zdlouhavá. Pokud vás ten někdo opravdu miluje, můžete ho zkusit ještě přesvědčit, aby vám jablíčka nakrájel na kostičky, pokud by vám snesl i modré z nebe, můžete mu zkusit navrhnout, ať je nastrouhá, bude to pak všecko rychlejší. Jablka pak podlijte polovičkou vody, zasypejte cukrem (Opatrně, není úplně nutné nasypat tam všechen. Dala jsem polovičku. Zbytek až po ochutnání, kdy jsem zjistila, že kyselejší jablíčka aby pohledal. Trochu jsem to přehnala, proto ten citron na konci.) a rozvařte pěkně doměkka. Protože mám ráda co největší kašičku bez kousků, dopomohla jsem si ponorným mixérem přímo na plotně.
Nyní přichází nejvtipnější část programu. Máte doma opravdu dva pudinky? Vanilkové? Jestli jo, jste šikovní a můžete se rovnou vdávat. Pokud ne, pošlete někoho, kdo vás má opravdu rád poporosit k sousedům. Protože sousedka je dávno vdaná, pudink doma má a ráda vám ho půjčí. Pak už je to jednoduché jako facka. Trochu stáhneme plyn a do jablek přilijeme pudinkový prášek rozmíchaný ve zbytku vody. Zde přijde k duhu našpiněný ponorný mixér, nemusíte se obávat žmolků a hrudek, ale zas vám není líto špinit mixér kvůli takové prkotině jako pudink. Společně s jablíčky povaříme dvě minutky, pořádně promícháme, lžíci dostatečně ofoukáme a ochutnáme, případně dochutíme dle libosti.
Jen co jablečná kaše trochu vychladne, nalijeme ji na vychladlý spodek, pěkně rozetřeme, necháme vychladit a strčíme nejlépe přes noc do lednice. Ráno nabereme do mističek, co se do nich vejde, cestou do práce manipulujeme s taškou opatrně, máme v ní řezy, stejně dokonalé a krásné je vytáhneme v práci na světlo boží a rozneseme po kancelářích k snídani či jako moučník po obědě. Šlehačka je zcela zbytečná.

Pod čarou
Velmi chutné, žravé a dobroučké. Tak dobroučké, že Králíček samou radostí roztřískal talířek i koláček a pak mi psal smutné e-maily o tom, jak si sotva zobnul a teď nic nemá. Pro takové situace si polovičku koláče ještě nechte v lednici doma, abyste smutným kamarádům mohli donést druhý den nášup. Budou-li po příchodu do kanceláře vřeštět tak hlasitě jako Králíček, je jasné, že máte vyhráno a koláč se povedl. 
Fotku jsem nestačila, podívejte se na Maminčiny recepty, vydařil se mi podobně pěkně.