Bylo nebylo, ET takhle jednou narazila na knihovním webu na recept na Crumble a rozhodla se to vyzkoušet. A žádná hrůzostrašná historka dneska nebude, abyste věděli :-))
Oloupete jablka a hrušky (měla jsem čtyři menší hruštičky a tři středně velká jablka), nakrájíte na plátky, trochu zakapete citronem, osladíte cca jednou lžící cukru, podlijete pár lžícemi vody a dusíte do poloměkka.
Připravíte si z polohrubé mouky, másla, cukru a mletých ořechů drobenku (v receptu psali, že je možné nahradit kus mouky müssli, bohužel jsme doma neměli).
Uvařené ovoce jsem ještě dochutila trošičkou zázvoru (sotva půl lžičky nastrouhaného čerstvého kořene) a trochou skořice.
Do vymazané a vysypané zapékací misky nalijete ovoce, zasypete drobenkou a už jen necháte péct ve vyhřáté troubě při cca 180° do světlehněda. (V receptu psali minimálně půl hodiny, mně stačilo 20 minut a bylo to přesně akorát.)
Takhle vypadalo Crumble po upečení a vytažení z trouby, chladící se na balkoně:
A takhle po lehkém vychlazení, jen abychom si nespálili tlamičky, cca 5 minut po rozdělení na talířky. Je to dosti žravé, moc toho nezbylo :-)
PS: Příště bych trochu drobenky vmíchala přímo do ovoce, aby drobet drželo tvar a lépe se při pečení spojilo. Už bych nepřidávala zázvor, protože mi v tom trochu vadil. Zázvor jsem nikdy v ničem nejedla, v receptu byl napsaný, doma jsme ho náhodou měli, tak jsem tam špetičku šupla. Ale je na mě moc výrazný. Zato se skořicí nešetřit, tu můžu i v množství větším než malém :-)