Réva vinná (Vitis vinifera)
je rostlina z čeledi révovitých.
Někdy se označuje též jako evropská réva nebo jako ušlechtilá réva. Její plody (bobule) se používají k přímé konzumaci, k sušení a kandování a především jako surovina pro výrobu vína a dalších nápojů a oleje. Zemědělské odvětví, které se zabývá pěstováním a zkoumáním révy vinné, se nazývá vinařství.
Červené, bílé, zelené nebo modré?
Ať už zvolíte jakoukoliv barvu bobulek vína, prospějete svému zdraví i půvabu. Bobule vína obsahují asi 80% vody a především celou řadu cenných látek a vitamínů. V hroznovém vínu jsou zastoupeny vitamíny skupiny B, velké množství provitaminu A, vitaminu C a E. Draslík a železo tvoří nejvíc zastoupené minerály a mimo nich obsahují hrozny i vápník, fosfor a měď.
Hroznové víno má cca 1 % rozpustné vlákniny (pektinu), což je v případě čerstvého ovoce výrazné množství. Uvedené rostlinné látky přispívají cévám. Hroznové víno se také hodí k celkové očistě organismu. Mimo to najdou své uplatnění také v kosmetice.
Do mastného základu ze sádla, oleje či vazelíny přidejte rozmačkané hroznové víno, aby výsledná směs byla vláčná a dobře se roztírala. Naneste na pleť obličeje, nechte působit 20 minut a poté opláchněte. Pokožka bude jemná a vláčná.
Hroznové víno je také vynikajícím pomocníkem při redukční dietě. Sice má poměrně vysoký energický obsah, ale další jeho vlastnosti jsou pro hubnutí přímo ideální. Vzhledem k vysokému obsahu vody působí močopudně a odvádí tak nadbytečnou vodu z těla. Je prokázáno, že již několik bobulek vína pomáhá překonat chuť na sladké, protože stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Energii vám dodá také domácí džus z hroznového vína. Pokud chcete zachovat léčivé účinky slupky na srdce a arterie, víno neloupejte. V mixéru rozmixujte kuličky vína a použijte filtr pro zachycení slupek a semínek. Pro tento jemný nápoj je nejlepší použít červené či modré hrozny.
Přes sítko propasírujte asi 10 bobulí bílého hroznového vína a smíchejte s 1 lžicí přírodních ovesných vloček. Naneste na pleť v rovnoměrné vrstvě a po 10 minutách důkladně omyjte.
Při konzumaci hroznového vína nezapomeňte na to, že jsou potraviny, se kterými si nerozumí. Nekombinujte ho s kysanými mléčnými výrobky, sycenými nápoji ani s alkoholem. Neměla by se překračovat ani doporučená maximální denní dávka, což jsou 2 kg hroznů nebo 600 ml 100% hroznové šťávy. Pokud ale budete konzumovat ¼ kg hroznů každé dvě hodiny, důkladně pročistíte svůj organismus.
Pokud vám jde především o zhubnutí, konzumujte zelené či bílé hrozny. Zvolte odrůdu, která obsahuje zrníčka. Ta dodávají tělu potřebnou vlákninu, která zasytí, a významně urychlují metabolismus ( látkovou výměnu).