Jaro přišlo a počasí přeje grilování i v březnu! Tak jsme se rozhodli o víkendu vyzkoušet první recept v našem novém Muurikka Smoker. Volba padla na rybu. Elektrický gril "pokřtíme" lososem (700g) a pstruhem lososovitým (360 g). Filet z lososa (i s kůží) máme nejraději "jen" posolený, proto jsme na pstruha dali naše oblíbené rybí koření (vodníkovo tajemství). Oběd bude chuťově pestrý. Při klasickém pečení v troubě používáme jak na lososa, tak i na pstruha máslo. Uvidíme jak si s máslem poradí Smoker.
Chtěli jsme vyzkoušet tolik propagovanou zauzenou chuť připravovaného jídla. Proto jsme na určený tác, který jsme obalili alobalem, dali dřevní štěpku. Muurikka Smoker s dřevní štěpkou jsme uzavřeli a zapli do elektriky. Mezitím jsme ryby okořenili a pokladli kousky másla na táci Smokeru, který jsme taky zabalili do alobalu. Po 15 minutách už zahrada voněla nejen jarem, ale i štěpkou v Smokeru.
Tak a je to tady, ryby "putují" do grilu, premiéra je v plném proudu. Hrozně se těšíme jak to dopadne a jaký bude náš nedělní oběd. Necháme rybu zavřenou ve Smokeru cca 30 minut a pak ji zkontrolujeme. Mezitím jsme si udělali zeleninovou přílohu z ledového salátu, 2 mrkví a půlky okurky. Ledový salát nakrájíme na proužky, mrkev a okurky nahrubo nastrouháme a smícháme. Klasickou zálivku neděláme, přidáme pouze tři lžíce vody, 2 oleje a 1 lžůci jemného balzamikového oleje. Samozřejmostí je sůl, dle chuti. Vše promícháme a promačkáme rukou. Po uležení je salát nejpší.
30 minut uplynulo vezme si grilovací rukavice jdeme se podívat do Smokeru. Vypadá to a voní báječně. Po krásné zlatohnědé zabarvení ryb jsme ke dřevní štěpce přiadli čajovou lžičku cukru krystalu a ještě na 10 minut Muuriku zavřeli. Ale už teď se nám zbíhají sliny. Myslím, že to bude letošní hit nová kulinářské "hračka" pro mamku a taťku. Jsme nadšení.
Jídlo je hotové a je to BOMBA za 40 minut máme perfektní oběd. Raby chutnají úplně jinak než z klasické trouby, krásně voní a chutnají dřevem. Krusta na rybě, která se vytvořila po přidání cukru, je lahůdka. Opravdu mňamka. Lehké, zdravé a vynikající!!!!