Pracovní týden plynul a už ve čtvrtek jsme začali zvažovat, co koupíme tentokrát za maso. Co dáme do našeho nového grilu? Nakonec se rodina usnesla na kuřecím mase. Koupili jsme 5 ks kuřecích čtvrtek (stehen). Celkem 1,5 kg masa. Když jsme to viděli, začali jsme pochybovat, že se všechno na tác Muurikka vejde. Zbytečné obavy! Počasí venku není zrovna nakloněno grilování, ale Finové zvládají grilovat na sněhu, tak si přece Češi poradí se zataženou oblohou a 13°C
Chtěli jsme si tentokrát vychutnat "čistou" chuť masa z naší venkovní trouby, proto jsme kuře pouze osolili a pokladli kousky másla. Byli jsme moc zvědaví, jakou bude mít kuřecí kůže barvu, jestli bude křupavá, jak bude vypečená a zda se o ni budeme "přetahovat" Hned od počátku jsme použili olšovou štepku, gril zapnuli a vložili kuřecí čtvrtky. Předpokládali jsme pečení/uzení cca 90min.
V době pečení jsem nachystala lehký míchaný salát (cherry rajčata, okurek, žlutá a červená paprika). Tentokrát si dáme jako přílohu teplou zeleninu (pórek, cherry rajčata, ředkvičky a cuketu) a rýži. Po 40 minutách jsme kuřecí stehna zkontrolovali. Barva byla pěkná a krásně to vonělo. Měli jsme strach z množství výpeku, proto jsme jeho část slili, aby nám nevytekl do Smokeru (možná příště nebudeme dávat máslo).
Za dalších 10 minut jsme na tác s olšovou štěpkou přidali čajovou lžičku třtinového cukru. Při zauzení ryb se nám tento fígl vyplatil, tak ho použijeme i na kuře. Vidličkou jsme zkusili tuhost masa - kuře bude do 20 minut hotové.
Muurikka Smoker jsme zavřeli a už se těšili na náš další kulinářský výsledek. Jak to dopadne, bude to tak dobré jako losos a pstruh? Výsledek se dostavil za 70 minut; kuře máme hotové a vypadá na to božsky ... no posuďte sami, není to nádhera? Jedli byste i očima co
Nedělní oběd jak má být - vydatný, lahodný a zdravý!
Myslíme si, že budou naši kamarádi koukat až vytáhneme Muurikka Smoker.
Náš tip:
Ke grilování doporučujeme používat kvalitní grilovací koření a byliny z levnekoreni.cz