Porce pro 6 normálních strávníků nebo 4 hladové.
2 středně velké patisony
1 kg brambor
200g šunky
100g slaniny (použila jsem Váhalovu)
200g sýra
4 vejce
sůl, pepř, koření na brambory
sádlo na vymazání pekáče
Brambory oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a povaříme asi 5 minut. Patisony nakrájíme na plátky asi 12mm silné, odstraníme jadérka, krátce předvaříme v dobře osolené vodě. Pekáč vymastíme sádlem. Jako první vrstvu dáme plátky brambor, posypeme je kořením. Druhou vrstvu tvoří patisony (taky jemně posypané kořením) a nastrouhaná šunka, dále navrstvíme další plátky patisonů, poklademe slaninou, zalijeme rozšlehaným vejcem a dáme zapéct do trouby na 220°C. Pět minut před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem.