Bezlepková dieta je momentálně v módě. Nelíbí se mi to - životní nutnost pro nás, co jsme opravdu nemocní, tím degraduje na pouhopouhý rozmar naivek (většinou se bzl dietu snaží držet ženy a dívky), které si myslí, že tímto způsobem zhubnou. Což je samozřejmě hloupost. Bezlepková dieta je samý škrob - bramborový, kukuřičný, rýžový i ledajaký jiný - a po škrobech se tloustne. Jestli někdy někdo při bezlepkové dietě zhubnul, není to tím, že vynechal pšenici, ječmen, žito a oves, ale tím, že přestal jíst rohlíky a knedlíky - což ovšem nelze nazývati bezlepkovou dietou, ale pudem sebezáchovy. Ale zbytečně se tady rozčiluju, zpátky k tématu v nadpisu, tedy k cukroví.
Bezlepkové cukroví má malinko jiné vlastnosti, než to běžné - s těstem se hůř pracuje, cukroví je křehči a na odležení mu stačí kratší doba. Mnohé kuchařinky, co pekly měsíc předem, byly zhusta překvapeny, že jim drahocenné dobroty začaly plesnivět a hnít. Věřte, péct týden dopředu stačí, moje osobní maximum je čtrnáct dní. Cukroví se peče na nižší teplotu a tímpádem trochu déle. Letos jsme stihly vyrobit 8 druhů. Perníčky, linecká kolečka, pohankové vanilkové rohlíčky, kokosové tyčinky a rohlíčky (počítám to za dva druhy, ikdyž těsto bylo stejné), sádlovky, fikové lanýžky a rafaelo. Dočista jsme zapomněly na pusinky - naštěstí jsme je sehnaly v Albertu.
bezlepkové Vánoce
Cukroví se nám povedlo, dokonce se nám během pečení žádné nerozteklo (což je malinko škoda, protože z nepovedeného cukroví tvořím velice chutné rumové kuličky). Dojídáme poslední kousky a těšíme se na příští Vánoce.