Letošní sbírka vánočních receptů pro celiaky, alergiky a jiné bezlepkáře.
Perníčky
250g Doves farm červená
120g cukru
40g tuku
1-2 lžíce medu
1 žloutek
50ml vody
1/2 prášek do perníku
Všechno smíchat, vypracovat těsto, dát do lednice minimálně na pár hodin, klidně i den, vyndat, propracovat, vyválet na placku a vykrajovat, upéct.
Sádlovky
150g sádla
180g schar C
200g cukru moučky
60g kakaa
marmeláda
Ze suroviny vypracujeme těsto, které necháme aspoň půl hodiny uležet v ledničce. Z těsta tvarujeme malé kuličky, do kterých obráceným koncem vařečky děláme důlky - kuličky se tak rozplácnou na malý koláček s důlkem na marmeládu. Koláčky pečeme zvolna v předem vyhřáté troubě na 150°C, po vychladnutí dáme do každého koláčku trošku marmelády. Necháme asi týden uležet.
Pohankové vanilkové rohlíčky
100g mletých mandlí
300g hladké pohankové mouky
70g moučkového cukru
200g změklé Hery
moučkový a vanilkový cukr na obalení
Ze surovin uhněteme kouli a dame na půl hodiny odpočinout do ledničky. Potom na plech vyložený pečícím papírem tvarueme male rohlíčky. Rohlíčky pečeme ve vyhřáté troubě na 150˚C asi 10 minut.
Rohlíčky necháme na plechu vychladnout, ještě vlažné opatrně obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem, uložíme je do krabičky a necháme týden rozležet.
Kokosové tyčinky ze strojku
100g schar C
60g Hery
100g kokosu
40g cukru moučka
1 vejce
Suroviny smicháme, protlačujeme přes nástavec strojku na maso, tyčinky dlouhé asi jako prst klademe na plech vyložený pečícím papírem, pečeme asi na 160°C. Až tyčinky vychladnou, máčíme jim konce v rozpuštěné čokoládě.