Kobliha

2. 02 2009 | 08.34

Ano, Kobliha to byla, co mě svým článkem k tomuto experimentu vyprovokovala. Tak jsem poprvé v životě dělala pravé domácí koblihy. Zároveň to byly moje první bezlepkové koblihy. Bohužel mi děti zakázaly dát do nich rum, takže k dokonalosti cosi chybělo. I tak  byly dobré a dětičky je funíc blahem  zblajzly za pár minut aniž by požadovaly marmeládovou náplň (tu jsem zbaběle vynechala, když to byl ten první pokus) či kopeček šlehačky navrch.

koblihy

Ještě recept:

 

Suroviny:
250 ml teplé vody
30g rozpuštěné Hery
2 žloutky
2 lžíce cukru (hodne vrchovaté)
2 lžíce rumu
1 sáček vanilinového cukru
špetka soli
500g hladké mouky
30g čerstvého droždí + lžička cukru

Postup:
Připravíme kvásek z droždí a lžičky cukru, suroviny smícháme a dáme kynout na teplé místo. Po vykynutí těsto rozdělíme na asi 20 dílů , každý zakulatíme a uděláme do něj prstem  důlek. Necháme nakynout, před vložením do vřelého oleje důlek obnovíme a smažíme nejdříve stranu s důlkem, pak obrátíme a dosmažíme. Dáváme na talíř vyložený kuchyňskými utěrkami, aby se z koblih odsál přebytečný tuk. Zdobíme marmeládou a šlehačkou.