Jídlo diabetika 1. typu

10. 02 2015 | 12.53


Všechny neznalé nejvíce zajímají injekce a jídlo. Takže tento týden si dáme "seriál" o tom příjemnějším... o JÍDLE Zdroj: http://hani.pise.cz/

Co může diabetik jíst? Jakou má dietu? Pokročilejší se zajímají o to, co je to výměnná jednotka a jak se jídlo počítá?

 

 

Takže hned na úvod si ujasněme, že diabetik 1. typu dodržuje tzv. racionální stravu, kterou bychom měli vlastně dodržovat všichni.

 

 

DIABETIK MŮŽE JÍST V PODSTATĚ VŠECHNO, PÍT SMÍ POUZE NÁPOJE BEZ CUKRU!

NÁPOJ SLAZENÝ CUKREM JE PRO DIABETIKA LÉK!

 

 

ALE aby to nebylo tak jednoduché, musí si diabetik hlídat kolik a kdy toho sní. Proto mi stále zvoní budík na mobilu, často prosím o váhu nebo vozím svou     a před jídlem, které běžně nejíme, listuji knížkou, příp. internetem. Tělo a inzulínový režim vyžadují pravidelný režim. Zařazujeme tedy snídani, dopolední svačinu, oběd, odpolední svačinu, 1. a 2. večeři. Každý den ve stejnou dobu a o stejném obsahu sacharidů. Jak to má náš dráček můžete zjistit ve složce Aktuální režim, ale samozřejmě je to velmi individuální záležitost. A jak se říká, výjmka potvrzuje pravidlo

 

Hlavní je hlídat ve stravě cukry/sacharidy, ale tady pozor! Sacharidy jsou myšleny VŠECHNY SACHARIDY, tj. nejen cukry, ale i škroby! Neměli bychom zapomínat ani na vyvážený příjem tuků a bílkovin. Všeho by mělo být prostě "tak akorát" .

 

Většinu jídel započítáváme do stravování - mléko a mléčné výrobky, pečivo, přílohy, sladkosti a různé pochutiny, ovoce a některou zeleninu. Naopak maso, vejce, sýry a některou zeleninu započítávat nemusíme, protože mají nulový nebo zanedbatelný obsah sacharidů. Jednotlivé druhy potravin a obsah sacharidů rozeberu v některém z dalších článků.

 

 

Sacharidy počítáme pomocí tzv. výměnných jednotek (VJ). Jedná se o pomocnou jednotku, platí

1 VJ = 12 g sacharidů

(někdo počítá 10 g) a různá jídla v tomto množství nám ovlivní glykémii přibližně stejně. Potraviny vážíme nebo odhadujeme.

 

 


 

ČASTÉ OMYLY A JAK TO TEDY JE:

- Řepný cukr se samozřejmě snažíme omezovat na minimum, ale úplně ho zakazovat není nutné.

- Započítat musíme také např. brambůrky, i když jsou slané. Hlídá se příjem všech sacharidů, ne jen cukrů.

- Jak jste snad už pochopili, cukrovka neznamená vyloučení všeho sladkého.

- Dia potraviny nejsou vhodné a my je zásadně nekupujeme. Místo řepného cukru obsahují fruktozu, která glykémii zvedá také a navíc většinou mají více tuku než nedia výrobek. Pro nevěřící přidám srovnání dia tatranky s obyčejnou

 


Pro představu, jak vypadá 1 VJ (náš skoro 4-leťák má porce od 0,5 do 2,5 VJ, za 1 den celkem 10,5 VJ, tak asi tušíte, jaká to je "sranda" skládat jídelníček): "tady bude brzy obrázek ;)"

 

 

Vsuvka z praxe :)

Pokud chceme, aby si náš brouček mohl zamlsat s ostatními, ale není právě čas na některé z jídel nebo má hlad, ale příliš vysokou glykémii, můžeme zařadit něco z masa, vajec nebo sýr a k tomu kopec zeleniny. Vše krom zeleniny bohužel nesvědčí na cholesterol, takže je třeba jíst s rozvahou. Snažíme se vystačit s jídly, která máme a navíc se u nás nezobe. Na stole přes den nic k jídlu nenajdete, při oslavách se snažíme vyčkat s dortem nebo jinou dobrotou na sváču nebo 1. večeři a příp. trochu zvýšíme inzulín. Výjimečně je možné zařadit mlsku i mimo stanovené časy a připíchnout inzulín, ale množství a čas běžných jídel zůstává stejný. Toto je hlavně u malých dětí problém, aby pak ujedli co mají. V kolektivu dětí občas hřešíme bonbony nebo lízátky bez cukru. Umělá sladila sice na zdraví nepřidaji, ale za ten dětský úsměv to stojí, co říkáte?