Anýz vonný

30. 09 2016 | 12.52

ANÝZ VONNÝ

= bedrník

- domovinou pravděpodobně Asie

- do Evropy se dostal díky Římanům - zbytky se našly v Koloseu

- ve středověku jako afrodisiakum

- proti horečce, bolestem břicha a nachlazení

- osvěžení dechu

- v kuchyni uplatnění koření ke sladkým i pikantním pokrmům

- čerstvé lístky do salátů, omáček a nákypů

- sušená semena do pečiva

- na ochucení likérů


Použití a sběr:

- sklízíme čerstvé listy v průběhu léta

- další fáze sběru při tvorbě semen (poznáme podle toho, že hnědne okolík – květenství)

- sušíme zavěšené stonky vzhůru nohama - zachytáváme vypadávající semínka - čaj, koření, výsev


- čaj: na zlepšení trávení

     : 1 kávová lžička, přelít 150 ml horké vody, louhovat 10-15 min., zcedit

     : pít ráno a večer

     : při žaludečním a střevním kataru - 2-3 polévkové lžíce několikrát za den


Pěstování:

- sejeme v únoru březnu do květináče za okno

- klíčí až 28 dní - vyžaduje tmu (zahrnout zeminou)

- v dubnu sejeme do volné půdy

- slunné, chráněné stanoviště s vápenitou, propustnou zeminou

- k dozrání anýz potřebuje dostatek tepla a sucha

- při výšce 20 cm mulčujeme