Zdravím,
Můj přítel slaví Narozeniny a to je skvělou příležitostí rozhodnout se proto, abych zkusila další zajímavý koláč, který jsem objevila v kuchařce.
Poslední dobou hodně peču, protože jsem tuto praktiku velice zanedbávala a ráda bych proto dohnala, co se dá.
Recept na Sýrový koláč jsem si jako obvykle trochu poupravila dle chuti a musím říci, že měl v rodině neuvěřitelný úspěch.
Spolubydlící se na koláč vrhl tak, až jsem se lekla, aby ho nevdech a aby něco na přítele také zbylo! Jedna z mých známých si dokonce vyžádala ode mě i recept, takže se nemusíte bát, že by bylo na receptu co zkazit.
Píši to proto, protože na internetu se Sýrovým koláčem mnoho žen straší. Příprava je ovšem jednoduchá a pokud se držíte postupu, tak i pečení.
Přeji dobrou chuť!
Suroviny
Špetka drcené mořské soli
200 g moučkového třtinového cukru
3 vejce + 1 žloutek navíc
650 g smetanového sýra (např. Philadelphia, Buko atd.)
Nastrouhaná kůra z 1,5 omytého citrónu
2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
Vydlabaná dužina z 1 vanilky
200 g zakysané smetany
200 g nadrcených celozrnných sušenek
1/2 kostky rozpuštěného másla
Postup
1) Do koláčové formy nasypeme nadrcené sušenky a zalijeme je rozpuštěným máslem.
2) Sušenky postupně rovnoměrně stlačíme dnem skleničky ke dnu koláčové formy.
3) Koláčovou formu dáme do lednice.
4) Ve větší míse zamícháme sůl, cukr, sýr, citrónovou kůru, citrónovou šťávu, dužinu z vanilkového lusku a zakysanou smetanu tak, aby ve směsi nezbyly žádné hrudky sýra. Konzistence těsta by měla být hladká a jemná. Celý proces přípravy těsta by měl být rychlý, aby se do těsta dostalo co nejméně vzduchu.
5) Postupně zašleháme do mísy vejce.
6) Vyndáme koláčovou formu se sušenkovým základem a nalijeme do ní těsto.
7) Těsto necháme zhruba 5-10 minut odpočinout, aby se ukázaly vzduchové bubliny, které buď samovolně splasknou anebo jim pomůžeme např. vidličkou.
8) Vezmeme si hlubší a větší pekáč, který do třetiny naplníme vroucí vodou. Do tohoto pekáče vložíme koláčovou formu s těstem a pak vše pečeme 10 minut ve vyhřáté troubě na 160 stupňů.
9) Po zmiňovaných deseti minutách ztlumíme troubu na 110 stupňů a pečeme dalších dvacet minut. Troubu v době pečení neotevíráme, jinak nám těsto splaskne!
10) Jakmile se koláč dopeče, pootevřete troubu o pár centimetrů (cc. 5 cm) a nechte koláč volně chladnout zhruba 2-3 hodiny v teplé troubě.
11) Koláč přikryjeme alobalem a dáme do lednice.
Suroviny na zdobení:
250 g zakysané smetany - potřít povrch dortu
Větší hrst čerstvých mátových lístků
Pár koleček omyté čerstvé limetky anebo limetková česrtvá kůra
Postup:
1) Vychladlý koláč potřeme zakysanou smetanou.
2) Nakonec koláč dozdobíme mátou a krájenými kolečkami z limetek.