Zdravím,
Také máte raději domácí sirupy, než ty kupované, které jsou plné škodlivých chemikálií?
Já jsem se rozhodla naučit se vařit sirup tehdy, když jsem zjistila, že je přítel na kupovanou šťávu do vody alergický a to od libovolného distributa.
Vyzkoušela jsem už mnoho variant - bylinné/ovocné... A musím říci, že je to lahoda.
Příprava je nenáročná a levnější.
Jakmile domácí sirup ochutnáte, vzdáte se okamžitě všech obchodních náhražek, věřte mi.
Dobrou chuť!
Suroviny:
10 větších mandarinek
1 vrchovatá velká lžíce hřebíčku
1 vrchovatá velká lžíce drcené skořice
1 vrchovatá velká lžíce rumu
1 malá lžička nového koření
2 l vody
1 kg třtinového cukru anebo 5 vrchovatých velkých lžic lučního domácího medu
Šťáva vymačkaná z jednoho citrónu
Postup:
1. Mandarinky oloupeme, očistíme od bílé slupky (ta je hořká) a nakrájíme na drobné kostičky do hrnce.
2) Ovoce zalijeme vodou.
3) Přidáme cukr, citrónovou šťávu a koření.
4) Obsah hrnce přivedeme k varu a vaříme zhruba 15 minut.
5) Obsah hrnce několikrát přecedíme přes plátěný pytlík (Prodává se ve specializovaných obchodech, slouží k výrobě sirupů, marmelád atd.)
6) Sirup nalijeme do zavařovacích sklenic, které následně pevně uzavřeme a otočíme vzhůru.
7) Sklenice necháme přes noc stát.