Domácí chleba

27. 03 2017 | 21.47

Ingredience:

250 g    celozrnné pšeničné mouky
250 g    hladké mouky
100 g    různých semínek (60g slunečnicových, 20g sezamových a 20g lněných/chia)
350 ml  vlažné vody
  30 g    droždí
2 lžíce   moučkového cukru
1 lžička soli
3 lžíce   slunečnicového oleje

Postup:

Doždí rozmícháme ve vlažné vodě s cukrem a necháme na chladném místě stát asi 15 minut. Mouku smícháme v míse se solí a postupně přiléváme vodu s droždím a vypracujeme těsto. To potřeme olejem a necháme na teplém místě alespoň 1 hodinu kynou.

Chleba1 Chleba2

Kvůli úklidu jsem nechala těsto kynout dvě hodiny a nebylo to vůbec na škodu :)

Chleba3

Do těsta přidáme semínka, ještě jednou ho propracujeme, přendáme do vymazané formy a necháme ještě dalších 30 minut kynout.

Chleba4 Chleba5

Troubu rozehřejeme na 220°C a vykynutý chleba v ní takto pečeme 15 minut (posledně jsem měla asi na 10 minut horní a spodní ohřev). Poté teplotu snížíme na 190°C (přepnula jsem na horkovzduch) a pokračujeme v pečení dalších 30 minut. Chléb je hotový, když při poklepání zní dutě. Necháme ho vychladnout a pak se do něj s chutí pustíme :)

Chleba6 Chleba7