Ostružinový koláč

16. 09 2008 | 22.04

A tohle je výsledek mého snažení, při kterém jsem zužitkovala úlovky z nedělního výletu.

koláč

Receptík můžu doporučit, i když je to takový můj paskvil založený na malinovém originálu z časopisu Apetit. Nicméně můj postup je následující:

- 300 - 400 g (tzn necelý balíček) listového těsta, kterým vyložím koláčovou formu i do stran

a do "těstové mísy" naliju směs z:

- 1 kelímku ricotty (v origoš receptu je mascarpone, ale to je pak šílená kalorická bomba, a takhle je to taky moc dobrý)

- 1 kelímku tučného jogurtu

- 2 vajíček

- cca 4 polévkových lžic cukru

- nasekaných mandlí (kolik mám - čím víc, tím samozřejmě líp :-)

- nasekané bílé čokolády (tentokrát půlka bílé Orionky s čokoládovými kousky)

Nahoru se pak naskládají ostružiny a vše se upeče v troubě. Jak dlouho nemůžu říct, s novou troubou ještě bohužel nejsem moc sžitá a dnes jsem musela ještě dopékat, protože těsto bylo trošku syrové. Prostě hlídat a zkoušet :-) Nejlepší je pak koláč hodit do lednice, aby tvarohová směs hezky ztuhla.

P.S.: V původním receptu se praví: "Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu nebo menší pekáč, přikryjte ho pečicím papírem a posypte suchými fazolemi. Těsto deset minut předpékejte, pak papír s luštěninami sundejte a formu ještě na pět minut vraťte do trouby." Přišlo mi to trochu zbytečný, takže jsem to neudělala, ale něco na tom bude! S tou mokrou směsí se to totiž fakt propéká jen těžko. Takže tam příště určitě nasypu fazole :-)