Trio dortík

22. 03 2009 | 14.15

narozky-prefMužíček měl začátkem týdne narozeniny. Nakonec i nějaký ten dáreček dostal a taky jsme mu s Lupitou upekly dort :-) Mno... dort... vlastně je to taková buchta, na kterou jsem dostala kdysi recept od jedné své klientky. Ta ji nazvala "Trio řezy" a za těch pár let, co ji dělám, už jsem ji myslím celkem natrénovala a vyladila. Když s ní někam přijdu, většinou sklízí úspěch. Je poměrně jednoduchá, ale kombinuje samé dobré chutě, a navíc vypadá efektně. Není to sice buchta, na kterou se umíchá jedno těsto, co se nalije na plech a je to, ale extra složitá rozhodně není a časem se to zvládne za hodně krátkou dobu. Poslední moje vychytávka je poměrně nedávného data a teď už mám pocit, že na ní snad nejde nic vylepšit ;-) Akorát by šlo zaexperimentovat s různými příchutěmi pudinků, to se musím přiznat, že jsem ještě nezkoušela.

Takže tady předkládám původní recept a k němu pár poznámeček.

dort


dortik2

TRIO ŘEZY

Na těsto:

5 vajec (bílky + žloutky zvlášť)

250 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

1 dl oleje

1 dl vody

250 g hladké mouky

1 kypřící prášek

1 lžíce kakaa

Na pudink:

3/4 litru mléka

2 karamelové pudinky

1 vanilkový cukr

9 lžic cukru krupice

Na horní vrstvu:

2 kysané smetany

3 lžíce moučkového cukru

1 skořicový cukr

Postup: Vyšleháme žloutky, přidáme cukr + vanilkový. Přidáme olej, vodu a opět šleháme. Vmícháme mouku, kypřící práše a sníh z bílků. Polovinu těsta vlijeme na plech. Do druhé půlky přidáme kakao a opatrně cik-cak vlijeme na světlou část. Mezitím si připravíme pudink a ten opět cik-cak nalijeme na ještě neupečené těsto. Troubu předehřejeme na 150 stupňů a pečeme cca 20 min. Nakonec smícháme kysané smetany s cukrem, natřeme na vychlazený koláč a posypeme skořicovým cukrem.

Tyhle poměry surovin platí na klasický velký plech. Když peču jako dort v dortové formě, tak jen ze 3 vajec, cukru a mouky 150 g, pudink stačí bohatě jeden z necelého půllitru mléka (měl by být hustší než obvykle), zbytek tak nějak zmenšuju od oka.

ztužovačNo a ještě k vylepšení horní bílé vrstvy. Samotné kysané smetany jsou totiž dost tekutá záležitost, která mírně kazila výsledný dojem. Nejdřív jsem začala nahrazovat tužšími věcmi jako je třeba tvaroh, což ale moc nepomohlo. Až jsem nedávno v obchodě objevila věc, která to všechno změnila. Takže v posledních týdnech na plné čáře vyhrává kombinace, kterou jsem použila i na tento konkrétní dortík - 1 tvaroh, cca 300 ml kysané smetany, moučkový cukr, vymíchat dohladka... a teď pozor... zázračná vychytávka poslední doby se jmenuje "Želatinový ztužovač - za studena". Ten připravit podle receptu na obalu a přimíchat ho ke smetanovo-tvarohové směsi. Pak to hned naplácat na buchtu, posypat skořicovým cukrem a úžasný výsledek je zaručen :-)

Tááák... a je to! Je to fakt velká dobrota, takže to určitě zkuste, stojí to za to!