Školní jídelně na základní škole se podařilo mi dokonale zhnusit různá jídla. Na jejich špici trůnily fazole (pravda, takové ty velké hnědé). Až díky mamčině kuchyni o léta později jsem si i k této luštěnině našel vztah a to více než kladný. Dneska patří FAZOLE NA PAPRICE mezi moje nejoblíbenější jídla vůbec. Večer je namočím, druhý den zapnu plotnu a uvařím. A pak už stačí jen čtvrthodinka práce a oběd je hotový.
Co je potřeba:
fazole bílá (malá)
cibule
olej
paprika sladká
sůl
pepř
kmín
polohrubá mouka
1 malá tatra (zahuštěné neslazené mléko)
chléb
Postup:
Fazole propláchneme a dáme na několik hodin namočit. Ve stejné vodě potom vaříme asi 1/2 hodiny. Fazole slijeme, ale vodu z fazolí schováme!
Na oleji zpěníme cibulku, do které jsme přidali kmín (na oleji hezky zavoní), nasypeme fazole. Osolíme (případně se může část soli nahradit bujónem), opepříme, přidáme sladkou papriku a trochu orestujeme. Zalijeme vývarem z fazolí, dolijeme horkou vodou, aby byly fazole asi 1 cm pod vodou a necháme 5 - 10 minut provařit.
3 - 4 polévkové lžíce (podle množství fazolí) hrubé mouky rozmícháme ve studené vodě, vmícháme do fazolí. Nakonec přidáme tatru a na 2 - 3 minuty mírně provaříme.
Nejlepší je podávat s obyčejným chlebem.