Potřeboval jsem večer uvařit jídlo na zítra. V lednici "vepřové maso na čínu", jinak nic moc navíc a na doplnění zásob pozdě. Přece nebudu dělat zase guláš, sakryš? Pak jsem si všiml láhve s červeným vínem, v hlavičce se rozsvítilo a já si začal hrát. Nakonec to nedopadlo vůbec špatně. Vlastně mi to chutná tak hrozně moc, že jsem si sedl a sepsal recepis dřív, než se mi vykouří z hlavy :). Počkat ... jméno nějaké by to chtělo ... hmm .. tak třeba:
VEPŘOVÝ GULÁŠ NA VÍNĚ
1/2 kg vepřového masa (na guláš, na čínu)
1 cibule
2 stroužky česneku
2dcl červeného vína - suché (dry)
1 pol. lžíce plnotučné hořčice
paprika sladká
olej
kmín
sůl
pepř
bobkový list
nové koření
jalovec
majoránka
tymián
bazalka
oregáno
(nebo podobná směs, např. provensálské koření)
Na rozpáleném oleji osmahneme cibulku, prolisovaný (utřený) česnek a kmín, vsypeme na kousky nakrájené vepřové maso, zatáhneme, posypeme sladkou paprikou a orestujeme. Přidáme polévkovou lžíci plnotučné hořčice, osolíme, opepříme a zalijeme 2dcl suchého (dry) vína. Přihodíme bobkový list, jalovec (tím nešetřit), nové koření a buď směs, např. provensálského koření, nebo namícháme z majoránky, tymiánu, bazalky, oregána (stačí tři jakékoliv).
Dusíme do měkka. Nakonec zahustíme jíškou (žlučníkáří a podobní ve vodě rozkvrdlanou moukou :).
Příloha houskový knedlík, vařené brambory.
Fotku jsem udělal narychlo se studenýma bramborama z lednice a na lesklým stole.
Stůl jsem vyřízl ... a brambory nakonec zblajznul :)