Keigiho mňamka: Zapečené těstoviny se zelím

13. 09 2007 | 20.35

Předem receptu byste měli vědět, že nejdůležitejšími ingrediencemi jsou sýr a zelí. Těstoviny se dají velmi dobře zaměnit za rýži (původní receptura), mleté maso za mleté uzené, nebo sojový granulát (s příchutí šunky je ideální). Všechny varianty jsem vyzkoušel, ale tahle mi chutná nejvíc.

obrazek

Pokud jde o množství, málokdy něco odvažuji, dokonce i moučníky jsem schopný dělat podle oka, ale gramáž by měla sedět. Ještě, prosím, omluvte obrázky, kde 1.) místo hovězího mletého je klasické, ale hovězí nebylo, 2.) kvalita fotografií odpovídá době vzniku, tj. někdy kolem půlnoci za svitu kuchyňské lampy. :) A jdeme na to.

Zapečené těstoviny se zelím a hovězím masem

Co budeme potřebovat pro 2 dospělé a hladové osoby?*

(na fotografiích je asi o třetinu větší porce, ale množství ingrediencí sedí na 2)

obrazekobrazek

350g těstovin
350g mletého hovězího
300g kysaného zelí
250g tvrdého sýra
olej
menší cibuli
sůl, pepř, česnek, kmín (drcený), majoránka
+ podle chuti tymián, bazalka, oregano, petrželová nať (i sušená)

- doba přípravy 30 minut + 15 minut na zapečení

obrazekobrazek

Nejdřív dáme dělat maso. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a hned k ní přisypeme kmín, nejlépe drcený. Osmahnutý krásně zavoní a vůbec se s ním nemusí šetřit. Přidáme mleté maso, vidličkou ho pořádně roztrháme, aby nezůstali velké kusy masa u sebe. Zprudka osmahneme a teprve pak osolíme a opepříme. Hlavně sůl je lepší dát později, maso neztrácí zbytečně šťávu. Přidáme česnek (utřený se solí, nebo nastrouhaný), majoránku a podle chuti koření jako je tymián, bazalka, oregano, petrželová nať. Pokud mám, dávám minimálně dvě z prvních tří. Koření se nemusíme bát, dohromady dávám až dvě polévkové lžíce. Většina ho zůstane ve výpeku, ale maso musí nasát chuť a vůni. Důkladně promícháme. Nakonec maso podlejeme horkou vodou, necháme podusit. V případě hovězího kolem 20 - 25 minut.

obrazekobrazek

Připravíme zbytek. Zelí podlejeme vodou, dle potřeby přidáme sůl, cukr, ocet - u kupovaného přidávám od všeho zhruba 1/2 polévkové lžíce + kmín. Necháme 1/4 hodinku podusit. Těstoviny vhodíme do vroucí osolené vody se lžící oleje a uvaříme podle druhu. Čím drobnější tvary těstovin, tím lépe. A klidně mohou být obyčejné, pokud lepí, nevadí. Než se všechno uvaří a udusí, nastrouháme si sýr.

Těstoviny máme uvařené a zcezené, zelí podušené, maso měkké. A šupito presto tvarovat.

obrazekobrazek

Připravíme si zapékací misku nebo pekáček. Na dno nasypeme 2/3 těstovin a - teď důležitá věc, pokud to má dobře vypadat! :) - uhňácáme, např. pokličkou, lžící, či něčím podobným. Na těstoviny navrstvíme zelí, opět uhňácáme, a příjde vrstva masa. To vybereme z výpeku lžící, aby tuk zůstal v kastrólu a nebylo to zbytečně mastné. Zase uhňácáme, teď můžeme maso polít částí výpeku podle chuti, a posypeme 2/3 strouhaného sýra. Na sýr opatrně nandáme zbytek těstovin a navrch vše dosypeme zbylým sýrem.

obrazekobrazek

A dáme do trouby tak na 15 minut zapéct. Stačí si všímat sýru na povrchu. Až zhnědne, je hotovo.

DOBROU CHUŤ

(a díky zesnulému Knedlíkovi za inspiraci + Ohnětovi, že mě k tomuhle článku "dokopal" :) )

* No, pro 2 osoby. Musím říct, že už se mi podařilo to zvrznout celý, i když jsem pak příští den byl o čistý vodě, páč jsem se nebyl schopný hnout ;).