PAMPELIŠKOVÝ MED

5. 04 2008 | 16.10

Stromy pučí, sedmikrásky už vykvetly a za chvíli nás čeká záplava žlutých květů. A co s nimi? Třeba udělat PAMPELIŠKOVÝ MED.

pampeliska.jpg

Co je potřeba:

400 hlaviček květů z pampelišek
2 litry vody
2 citrony
2 kg cukru krystal/krupice

 

Postup:

Hlavičky květů čistě opereme pod tekoucí vodou, vložime do čtyřlitrového hrnce. Na květy nalijeme 2 litry vody, přidáme oprané, na kolečka nakrájené citrony a dáme vařit. Od bodu varu vaříme 15 minut. Pak necháme pampelišky ve šťávě do druhého dne vylouhovat.

 

Připravíme si čistou nádobu, zakryjeme ji vypraným plátnem, převážeme a šťávu přecedíme. Zbytek ještě v sejmutém plátně vymačkáme. Do takto získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání vaříme zhruba hodinu a půl, až med začne tuhnout. Hotový pampeliškový med nalijeme do sklenic a uzavřeme víčkem.