První pracovní týden je za mnou. Přemýšlím, jak bych popsala své dojmy. Většina mých čtenářů chodí, nebo chodila do práce, takže víte, jak to v zaměstnání obyčejně chodívá. U nás je to asi podobné jako všude.
Původní pohovor jsem dělala na obsluhu nějakých strojů. A zpočátku mě docela štvalo, že si mě nevybrali. Místo toho mě šoupli do "klebetária" - tak jsem si sama pro sebe nazvala naši "manufakturní dílničku". Sedí nás tam totiž 7 ženských okolo jednoho stolu, každá udělá kousek a pošle to sousedce. Jistě si dovedete představit, co tolik ženských nadělá řečí. Naštěstí se zdá, že jsou všechny celkem v pohodě a snad by neměl být problém s nima vyjít. Velmi přátelsky mě přivítaly a ochotně mi vysvětlují i ukazují co a jak se dělá. Ne, jako v mých předchozích zaměstnáních, kde se člověk nedozvěděl nic, na co se sám nezeptal. Ostatně je to i v jejich vlastním zájmu pořádně mě zaučit, protože reklamace zákazníků připraví o prémie celou partu.
O práci samotné příliš psát nechci, máme to zakázané a nechci riskovat, že by si to tu někdo našel, byť jen velmi obecně. Jedná se o jednoduchou, fyzicky nenáročnou manuální práci v čistém (téměř sterilním) prostředí. Na zdůraznění čistoty provozu jsme nafasovali bílé pracovní oblečení. A já teď dumám, jak zařídit, aby to oblečení zůstalo bílé i v době "mých dnů". Sice jsme dostali 3 sady oděvu, ale netuším, jak funguje podnikový prací cyklus a jestli budu mít v případě nehody k dispozici náhradní oblečení. A hlavně je ZAKÁZÁNO vynášet pracovní oděv ven z podniku!
Když jsem zjistila, v jak čistém prostředí pracujeme, byla jsem nakonec ráda, že jsem jen na balírně a ne u těch přístrojů, kam jsem se původně hlásila. Na balírně totiž není potřeba dodržovat tak přísně sterilní podmínky. Můžeme si v klidu, bez stresu a bez nějakých omezení odskočit, kdykoliv potřebujeme. To obsluha přístrojů musí chodit zakuklená od hlavy až k patě. Ani ona nemá problém si v případě potřeby "odskočit", ale v tom případě se musí převléknout do běžného pracovního oblečení a po návratu zase "zakuklit", vydezinfikovat ruce apod.
Jsem úplně nadšená z naší závodní jídelny. Za 20,- Kč tu dostaneme oběd, který se vůbec nedá srovnat s jinými závodkami, ani s menýčky v mnoha restauracích, a to jak chuťově, tak i co do množství - porce jsou opravdu obrovské. Na výběr máme ze dvou teplých jídel, nebo salátovou mísu. K tomu si můžeme dokoupit salát dle vlastního výběru, kávu, nealko pivo a občas i zákusek. Zdá se, že každou středu bývají v nabídce speciality zahraniční kuchyně. Teď to byl "řecký den" a příští týden máme "italský den". Jídelna je nově postavená a už na první pohled působí poněkud luxusním dojmem. Téměř vždy je připraveno několik porcí navíc, takže jsem mohla jít na oběd už v den nástupu. V případě odpolední směny máme zajištěny i večeře. Ty nám však dávají do krabiček do "staré" jídelny, kde si je můžeme ohřát v mikrovlnce. Ve staré jídelně jsem ještě nebyla.
Nová jídelna
(Obrázky jsou stažené z firemního webu)