Recept na cheesecake

23. 05 2009 | 14.33

Onehdá jsem na Twitteru slíbila recept na Cheesecake (čti čískejk, neboli sýrový dort) - a svůj slib plním. Bohužel nemám fotodokumentaci, neb byl dort okamžitě sněden (ale nafotím, až ho budu dělat příště). Je to jednoduché, pište si:

Koupíte jeden balíček karamelových sušenek, nandáte je do mikroteňáku a rozválíte je válečkem. Já používám tyhle sušenky:sušenky

Jestli vám zrovna tyhle sušenky nechutnají, klidně použijte jakékoli jiné (třeba Bebe). Já mám radši karamelové, dodávají dortíku výbornou chuť. Až je válečkem rozdrtíte, nasypte je do mísy a přilejte k nim trochu rozpuštěného másla (ne Ramy, másla!). Udělejte z toho hňahňáníčko a vycpěte jím dno dortové formy.

Jeden tip navíc: Kupte klidně balíčky dva, jeden a půl dejte do dortu a zbytek snězte ke kafíčku :)

A teď vlastní cheese náplň:

Budete potřebovat: půl kila mascarpone (ano, to je ten sýr, ze kterého se dělá i tiramisu), půl kila tvarohu, smetanu, vanilkový nebo vanilinový cukr, dvě vajíčka, cukr, skořici a sůl.

Jak na to? Úplně jednoduše, přípravu zvládnou i děti. Vezměte velkou mísu a vyklopte tam mascarpone a tvaroh. Přidejte vajíčka, vanilkový cukr, trochu pískového cukru (stačí jedna lžička, i tak je to kalorická bomba), špetku soli a trošku skořice (tak půl lžičky). Trošku to nařeďte smetanou (tak 200 ml) a míchejte, míchejte a míchejte. Kdo už nemůže, pomůže si mixérem. Máte hlaďoučký krém? Výborně! Nalijte ho do formy na rozmatlané sušenky.

Dort dejte do vyhřáté trouby a pomalu ho pečte zhruba hodinku. Doporučuji připravovat tajně, protože jinak nezvládnete přesun do lednice, kde dortík ideálně necháte přes noc. Nepodaří se to vždycky, to brzy poznáte. Jakmile se u nás peče cheesecake, každý v kuchyni něco potřebuje. A každý zabloudí pohledem k troubě a v duchu se ptá: Kdy už to bude???

Když dort vychladne, můžete ho ještě ozdobit šlehačkou. Já tak nečiním, neboť uvnitř je kalorií ažaž.

A jak to vypadá? Nějak takhle (fotky jsou ilustrační):