Jarní dort

25. 04 2010 | 15.36

Jarní narozeninový dortík...

Potřeby :

těsto tmavé - 400g polohrubé mouky, 200 g cukru, 80 g ořechů, 40 g kakaa, 170g másla, 6 ks vajec, 2 vanilkové cukry, 1,5 sáčku prášku do pečiva

těsto světlé - 400g polohrubé mouky, 200 g cukru, 120 g ořechů, 170g másla, 6 ks vajec, 2 vanilkové cukry, 1,5 sáčku prášku do pečiva

náplň - 400 g másla, 200g moučkového cukru, 100 g čokolády, 4 lžíce rumu

potah- 400g marcipánu (bílý, zelený, červený, žlutý modrý)

další potřeby -marmeláda(rybízová)

 

Postup :

Těsto (světlé i tmavé)

  • všechny sypké suroviny dobře promícháme v míse, rozdrobíme tuk, přidáme 2 žloutky. Nakonec přidáme sníh z 6 ti bílků. Vymícháme hladké těsto.
  • Těsto dáme do vymaštěné dortové formy a pečeme při 200°C 20-30minut.

Náplň

  • Všechny suroviny smícháme a pečlivě ušleháme náplň.

 Dort

  • Oba korpusy horizontálně rozkrojíme. Přichystáme si 1 díl korpusu (tmavý) dáme do spodu, namažeme ho vrstvičkou marmelády smíchané s troškou teplé vody, na ni natřeme náplň a přiklopíme dalším dílem korpusu (světlým) namazaným z obou stran marmeládou, na tento ddíl opět natřeme náplň ... až poskládáme celý dort.
  • Pořádně rozválíme marcipánovou hmotu(bílou) a potáhneme jí dort.
  • Ze zeleného marcipánu vytvarujeme stonky kytiček a poskládáme je dokola na dort. Ze žlutého, modrého a červeného marcipánu uděláme květy.
  • Nakonec vykrojíme z červeného marcipánu kolečko, které dáme doprostřed dortu a na něj žlutou marcipánovou číslici(věk oslavence).

(příprava dortu trvá cca.5hodin)

Výsledek :

dort jarní

autor : Jitka Benešová

foto : Jitka Benešová