Zmrzlina

22. 08 2008 | 09.51

Tak jakou si dneska dáme? Citronovou, jahodovou, vanilkovou či zelené jablko? Kolik vlastně druhů zmrzlin u nás máme? Nevím, nikdy jsem je nepočítal, ale pokud se dostanete do Itálie, tak si budete připadat jako ve zmrzlinovém ráji.

Alberto Pica , jehož rodina má v Římě obchod se zmrzlinou už víc než dvě generace, přišel před sedmi lety se zmrzlinou s manou. Nejde ovšem o takovou, která padá jako v bibli z nebe. Pochoutka je připravena z karamelu a mízy druhu jasanu rostoucího v Kalábrii a na Sicílii. A pozor! Je prý bohatá na vitaminy a chudá na kalorie.

Italové se ve výrobě zmrzliny stále drží tradičních domácích receptur - ta v porovnání s průmyslově vyráběnou představuje 58 % trhu.

Italové ročně snědí 12 litrů, Římané pak 18 litrů zmrzliny. V Itálii existuje celkem 34.500 výrobců domácí zmrzliny, mnozí z nich se ale spokojí s průměrnou kvalitou pro turisty a dělají ji z ovocného sirupu.

Pokud si však připlatíte, můžete ochutnat takové dobroty jako Afrodité (celer a zelený citron), Kentucky (čokoláda a tabák), zmrzlinu s fenyklem, medem a lékořicí, chuť inspirovanou Kámasútrou nebo Wasabi (čokoláda s křenem).