Sýrové omáčky.česnekem,kuřetem a špenátem,

7. 11 2009 | 23.31

 

Použité suroviny:

150 g plísňového sýra (gorgonzola)  |  50 g mozzarely  |  1 ks cibule  |  1 stroužek česneku  |  1 lžíce másla  |  150 ml smetany ke šlehání  |  1 lžička balzámového octa  |  sůl  |  pepř

Postup:

Sýry nakrájíme na jemné kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Na pánvi nacháme zesklovatět cibuli s česnekem. Přimícháme oba druhy sýrů, mícháme a při mírné teplotě je necháme roztavit. Osolíme, opepříme, ochutíme octem. Sýrová omáčka se hodí

ke špagetám a nudlím.

 

 

 

Použité suroviny:

150 g taveného sýra  |  1 špetku soli  |  1 špetka Aromatu Knorr  |  2 ks stroužků česneku  |  450 ml mléka  |  1 balení těstovin

Postup:

Do kastrůlku dáme sýr a přidáváme mléko. Mícháme, až se sýr rozpustí. Pokud je omáčka řídká, přidáme do ní trošku polohrubé mouky. Necháme povařit jen krátce. Omáčku dochutíme troškou soli a Aromatu. Nakonec přidáme česnek, který omáčku výborně doladí.
Tato omáčka je nejlepší s těstovinami, ale může být i s bramborem a masem.

 

 

Použité suroviny:

500 g kuřecích prsíček  |  dle potřeby: olej  |  1 cibule  |  2 větší stroužky česneku  |  200 g listového špenátu (použila jsem ½ balíčku)  |  cca 40 g másla  |  cca 2 lžíce hl. mouky  |  cca ¼ l mléka  |  1 špetka muškátového květu  |  1 krabička smetanového taveného sýra  |  cca 100 g strouhaného eidamu  |  dle chuti: sůl a pepř  |  200 ml smetany

Postup:

Maso nakrájíme na malé kousky a zprudka opečeme na oleji. Osolíme, opepříme. Přidáme na jemno pokrájenou cibuli. Špenát pokrájíme a společně s na jemno pokrájeným česnekem dáme k masu a pod pokličkou dusíme doměkka. V jiném hrnku rozpustíme máslo přidáme mouku a uděláme světlou jíšku kterou zalijeme mlékem a povaříme na kaši přidáme tavený sýr a eidam a mícháme dokud se sýry nerozpustí. Osolíme, opepříme a přidáme muškátový květ provařenou omáčku zalijeme smetanou a přidáme k masu se špenátem. Necháme ještě povařit. Podáváme s těstovinami.

 

 

 

s Parmezánem

 

Použité suroviny:

4 tavené sýry  |  4 lžíce mléka  |  špetka bazalky

Postup:

Sýry, mléko a bazalku vaříme dokud se sýr nerozpustí. Pokud bude omáčka hodně tuhá přidáme víc mléka. Hotovou omáčku nalijeme na uvařené špagety.

 

 

 

 

Použité suroviny:

2 lžíce strouhaného parmezánu  |  2 žloutky  |  120 ml sladké smetany  |  500 ml mléka  |  30 g hladké mouky  |  40 g másla  |  trochu nastrouhané citronové kůry  |  špetka muškátového oříšku  |  1 hřebíček  |  kousek bobkového listu  |  1/2 lžičky pažitky  |  mletý bílý pepř  |  sůl

Postup:

Žloutky rozmícháme s polovinou smetany. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Jíšku za stálého míchání postupně zalijeme mlékem a zbytkem smetany, přidáme hřebíček, muškátový oříšek, bobkový list, citronovou kůru, opepříme a osolíme. Zvolna za občasněho míchání povaříme 20 minut. Základ omáčky přecedíme a vmícháme do něj nastrouhaný parmazán, nasekanou pažitku a nakonec odstavenou omáčku zjemníme žloutky se smetanou, dochutíme. Omáčku použijeme k přípravě zapékaných pokrmů, k těstovinám, zelenině apod.

 

sýra hermelín...

 

Použité suroviny:

1 ks   |  500 ml mléka  |  30 g hladké mouky  |  30 g másla  |  drcený kmín  |  sůl  |  1 lžička pažitky  |  1 lžička petrželky

Postup:

 nakrájíme na malé kostičky. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Do jíšky vmícháme nakrájený hermelín, necháme rozpustit. Pak za stálého míchání postupně do jíšky přiléváme mléko a zvolna za stálého míchání povaříme, dokud se sýr nerozpustí. Omáčku odstavíme, přidáme drcený kmín, ochutíme solí, pepřem a vmícháme nasekanou zelenou petrželku a pažitku. Omáčku podáváme k těstovinám.