Moučníky

3. 09 2010 | 09.11

Klobásové koláčky

 

Suroviny
350 g hladké mouky
250 g margarínu
2 dl kysané smetany 
domácí klobása
tvrdý sýr, sůl

Pracovní postup
Z mouky, margarínu a ze smetany  vypracujeme těsto a necháme ho odstát 12 hodín. Těsto rozválíme na sílu 3 až 4 mm. Vykrajujeme kolečka, která potřeme rozšlehaným vejcem, osolíme a poklademe na suchý plech. Na každé těstíčko položíme kolečko klobásy a opět potřeme vejcem. Ze zbytků těsta vykrajujeme malé hvězdičky a klademe je do středu klobásy. Opět potřeme vejcem, posypeme 

 

 

 

 

 

 

 

Kávovo-karamelový zákusek

Suroviny
Těsto:

8 vajec, 3 lžíce kakaa
8 lžic krystalového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
Náplň č. 1: čtvrt litru mléka, 3 žloutky,

1 lžíce hladké mouky,

1 lžíce krystalového cukru,

2 lžičky vitakávy anebo ness- kávy
Náplň č. 2: čtvrt litra mléka

1 karamelový  pudink
Krom toho: 250 g másla
2 lžíce jahodové marmelády
4 lžíce práškového cukru
200 až 300 g ořechů
bílá čokoláda

Pracovní postup
Celá vejce s krystalovým cukrem šleháme ve šlehači na nevyšších otáčkách 15 minut. Postupně přidáváme mouku a kakao. Hmotu vylejeme na vymazaný, moukou vysypaný hluboký plech a dáme péci do vyhřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme 15 až 20 minut. Ingrediencie z prvé náplně krátce vyšleháme a všechny spolu vaříme ve vodní lázni, dokud náplň nezhoustne. Takto pokračujeme i při druhé náplni. Obě spojíme a do vychladnuté hmoty zašleháme utřené celé máslo s práško-vým cukrem. Vychladlé těsto potřeme marmeládoum a naneseme náplň. Vrch zákusku posypeme sekanými opraženými studenými  ořechy a nastrouhanou bílou čokoládou.

 

 

Řezy z vaječného koňaku
Těsto:

 4 vejce, 4 PL horké vody, 200 g práškového cukru,

200 g polohrubé mouky,

1 ČL kypřícího prášku do pečiva, 1 vanilínový cukr, 250 g másla

Obloha:150 g másla,

2 balíčky vanilkového  pudinku, 150 – 200 ml vaječného koňaku, máslové sušenky, 500 ml mléka, 150 g práškového cukru, rum, čokoládovou polevu

Pracovní postup:
Z másla, mouky, vajíček, vanilínového cukru, prášku do pečiva a vody

vypracujeme těsto. Rozetřeme ho na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 13 minut, 2 minuty ho necháme státve vypnuté troubě.
Náplň: Máslo utřeme s cukrem. Ze 2 balíčkův vanilkového  pudinku a půl litra mléka uvaříme  pudinkovú hmotu. Necháme jivychladnout ve vodní lázni se  studenou vodou, často mícháme, aby sa nevytvořily hrudky. Postupně přimícháme utřené máslo s cukrem a nakonec vaječný likér. Krémem potřeme vychladlé těsto. Sušenky krátce namočíme do rumu zředěného s vodou. Poklademe je jednu vedle druhé na krém, potřeme rozpustěnou čokoládovou polevou a vložíme na pár hodín do chladničky ztuhnout

Řezy Rigoletto


250 g másla, 120 g práškového cukru
360 g hladké mouky, malinový džem
Náplň:
250 g práškového cukru, 4 vejce
200 g rozinek, 150 g sekaných ořechů
200 g sekaného kandovaného ovoce
Krém:
3 vejce, 300 g práškového cukru
2 lžíce kakaa, 250 g másla

Poleva:
1 čokoláda na vaření
70 g ztuženého pokrmového tuku

Pracovní postup:
1. Těsto: Z másla, práškového cukru a přesáté mouky  vymísíme těsto, které na chvíľu odložíme do chladničky. Studené těsto rychle rozválíme, přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a napůl upečeme. Teplé, čáteočně upečené těsto potřeme malinovým džemem.

2.Náplň: Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Pěnu nad párou zahřejeme, odstavíme a opatrně vmícháme sekané ořechy, kandované ovoce a rozinka. Připravenou směs navrstvíme na těsto a vložíme dopéci do trouby.

3. Krém: 3 vejce, práškový cukr a kakao utřeme dotuha nad parou.        K vychladlé směsi přidáme změklé máslo a utřeme krém, který natřeme na vychladlé těsto.

Čokoládová poleva: Čokoládu polámeme, spolu s máslem rozpustíme nad parou a utřeme hladkoupolevu, kterou opatrne natřeme na náplň. Necháme ztuhnout, potom pokrájame.

 

 

Ořechovo-kávový zákusek

Těsto:
5 vajec
5 lžic krystalového cukru
5 lžic polohrubé mouky
1 balíček kypřícího prášku
1 lžíce kakaa
1 lžíce ořechů

Krém:
250 g mletých ořechů
150 g práškového cukru
500 ml silné čierné kávy
250 g másla
rum
piškoty
čokoládová poleva

 

 

Pracovní postup:       

1. Těsto: Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme přesátou mouku s kypřícím práškem, kakao, mleté ořechy a tuhý sníh z bílků. Vypracujeme těsto, které vylejeme na vymazaný, moukou vysypaný plech a upečeme. Upečené těsto necháme vychladnout.

2. Krém: Mleté ořechy smícháme s práškovým cukrem a zalejeme takovým množstvím kávy (přibližně 200 ml), aby vznikla hustá směs. Změklé máslo utřeme dohladka, spojíme s ořechovou hmotou a vypra-cujeme krém. Vychladlé těsto pokapeme rrumem a natřeme polovinou ořechového krému.

3. Piškoty namáčíme do vychladléj kávy a poklademe na krémovou vrstvu. Na piškoty navrstvíme zbytek krému. Zákusek necháme mírně ztuhnout, potom ho potřeme čokoládovou polevou