Lilek neboli baklažán je typickou zeleninou nejenom středomořských kuchyní. Vynikající je grilovaný nebo zapékaný. Vyzkoušejte náš recept jako od italských mistrů.
Na omáčku:
Nakrájejte pečlivě omytý lilek na cca 5 mm plátky a osolte. Rozložte jej na rošt nebo větší cedník a nechte ideálně přes noc tzv. vypotit. Pocením lilku se uvolní přebytečná tekutina a lilek ztratí nahořklou chuť. Navíc během smažení nenasákne tolik tukem.
Osušte lilky pomocí papírové utěrky.
Připravte si omáčku. Na olivovém oleji orestujte nožem rozmáčklý oloupaný česnek, přidejte na kostičky nakrájená rajčata a několik lístků bazalky. Přikryjte poklicí a duste na mírném ohni cca 45 minut.
Než se omáčka dovaří, obalte plátky lilku v mouce a rozšlehaném vejci ochuceném solí a pepřem. Smažte na rostlinném oleji po obou stranách do zlatova. Hotové lilky odkládejte na papírové ubrousky.
Hotovou omáčku dochuťte solí, pepřem, případně trochou cukru.
Do zapékací mísy skládejte vždy vrstvu lilku, rajčatové omáčky, mozzarely, lístky bazalky a strouhaného parmazánu. Poslední vrstva by měla být omáčka a sýr.
Pečte v troubě rozpálené na 180° po dobu 45 minut. Podávejte ještě horké nebo pokojové teploty.
Tuto delikatesu můžete ještě obohatit kousky italského salámu – např. mortadelly.
dalsi pochoutka:
Kuskus je velmi nenáročný na přípravu a osvěží nejen váš jídelníček, ale i tělo. Přestože zní jeho název orientálně, jedná se vlastně o tvrdozrnou pšenici přepracovanou na krupici.
Suchý kuskus nasypte do hrnce, osolte a přelijte vařící vodou – řiďte se přitom pokyny na obalu kuskusu, většinou se používá poměr voda - kuskus 1:1. Kuskus s vodou promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte asi 7 min nasáknout.
Připravte zeleninu. Rajčata rozčtvrťte, vyndejte jádra a nakrájejte na drobné kousky. Okurku podélně rozřízněte na čtvrtiny a odstraňte semena. Nadrobno nakrájejte.
Totéž učiňte s paprikou.
Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka.
Ovadlé okraje lístků bazalky otrhejte a vyhoďte. Zdravé lístky nakrájejte na tenké proužky.
Po 7 minutách zkontrolujte kuskus, přidejte dvě lžíce olivového oleje a vidličkou lehce načechrejte, aby se pěkně drolil po kuličkách, poté nechte v hrnci bez pokličky vychladnout.
Kuskus nasypte do mísy, přidejte zeleninu a bazalku. Přelijte zbytkem olivového oleje a dochuťte solí a pepřem. Vše jemně promíchejte.
Podávejte vždy dobře vychlazený jako hlavní jídlo nebo jako přílohu.
jeste jeden teda:
Klasický Ceasar salát si můžete v restauraci dát na několik způsobů. Pochutnejte si na něm také doma
Pro 4 osoby budete potřebovat:
Nejprve si připravte zálivku. Do mixéru dejte vajíčko, žloutky, vinný ocet, česnek a 3 filety z ančovičky. Vše důkladně rozmixujte.
Přidejte slunečnicový olej a našlehejte.
Pokud je zálivka příliš hustá, zřeďte ji trochou horké vody.
Přidejte parmezán a dochuťte solí a pepřem.
Solte málo nebo vůbec, ančovičky i parmezán jsou slané dost.
Nyní si připravte krutony. Pečivo nejprve nakrájejte na kostky. Na pánvi rozehřejte máslo a kostky chleba dozlatova opečte.
Slaninu si nakrájejte a opečte do křupava na pánvi a vyjměte na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
Zbylé ančovičky nechte okapat a pokrájejte na kousky.
Salát rozřízněte na poloviny a půlku natrhejte na kusy do mísy. Posypte polovinou krutonů, ančoviček a slaniny. Zalijte polovinou zálivky a lehce rukama vše promíchejte, aby se salát obalil v zálivce. Celý postup opakujte i s druhou polovinou ingrediencí. Nakonec posypte trochou strouhaného parmezánu a podávejte.