| polohrubá mouka |
Žloutky utřeme s oběma druhy cukry a rozměklým tukem do pěny. Vmícháme do tuha vyšlehané bílky se špetkou soli a nakonec prosátou mouku. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané koláčové formy a předpečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Na drobenku smícháme tuk s moukou a cukrem. Předpečený koláč vyjmeme z trouby, ihned na něj rozetřeme hrušková povidla a posypeme je drobenkou. Dopékáme při 180 °C dalších 20 minut. Slezský hruškový koláč necháme vychladnout a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem. Hrušková povidla můžeme nahradit na plátky nakrájenými hruškami, zakápnutými citronovou šťávou a posypanými vanilkovým cukrem.Taky švestkovými povidly. |
| sůl | |
| vanilkový cukr | 1 balíček |
| tuk na pečení | 200 g |
| vejce | 4 ks |
| cukr krupice | 200 g |
drobenka:
|
|
| tuk (olej) | 50 g |
| cukr moučka | 50 g |
| polohrubá mouka | 80 g |
na ozdobu:
|
|
| cukr moučka | |
náplň:
|
|
| hrušková povidla | 1 sklenka... nebo švestková povidla |
podle potřeby:
|
|
| tuk na vymazání | |
| hrubá mouka na vysypání |