Koláče,dobrůtka

2. 10 2009 | 07.01

 

polohrubá mouka

Žloutky utřeme s oběma druhy cukry a rozměklým tukem do pěny. Vmícháme do tuha vyšlehané bílky se špetkou soli a nakonec prosátou mouku.

Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané koláčové formy a předpečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Na drobenku smícháme tuk s moukou a cukrem.

Předpečený koláč vyjmeme z trouby, ihned na něj rozetřeme hrušková povidla  a posypeme je drobenkou. Dopékáme při 180 °C dalších 20 minut.

Slezský hruškový koláč necháme vychladnout a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.

Hrušková povidla můžeme nahradit na plátky nakrájenými hruškami, zakápnutými citronovou šťávou a posypanými vanilkovým cukrem.Taky švestkovými povidly.

sůl  
vanilkový cukr 1 balíček
tuk na pečení 200 g
vejce 4 ks
cukr krupice 200 g

drobenka:
tuk (olej) 50 g
cukr moučka 50 g
polohrubá mouka 80 g

na ozdobu:
cukr moučka  

náplň:
hrušková povidla 1 sklenka... nebo švestková povidla

podle potřeby:
tuk na vymazání  
hrubá mouka na vysypání