Kyselina hyaluronová (KH) je přirozeně se vyskytující glykosaminoglykan, čili lineární polysacharid, o velké molekulové hmotnosti. Je složena z opakujících se disacharidových jednotek (kyselina D-glukuronová a N-acetylglukosamin). Navzdory jednoduché primární struktuře vykazuje KH velmi rozdílné biologické účinky v závislosti na velikosti molekuly a jejím prostorovém uspořádání. Protože je známo, že se tato látka v organizmu nachází spíše jako sodná nebo jiná sůl, prosazuje se spíše označení hyaluronan či hyaluronát.
KH tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty. Je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání. Ve velkém množství se nachází v očním sklivci, synoviální tekutině a kůži.Rovněž tvoří slizovité obaly vajíček některých organizmů.
Již v 60. letech 20. století se KH využívala k lokální léčbě popálenin a kožních vředů. Od r. 1979 je na trhu KH určená pro použití v oční chirurgii. Chrání jemné oční tkáně, především endotel rohovky, před poškozením během chirurgického výkonu, využívá se i jako náhradasklivce při operaci šedého zákalu nebo implantaci čočky. Druhé nejširší využití KH představuje intraartikulární aplikace (tzv. viskosuplementace) u pacientů s osteoartrózou. Novou možností je periartikulární aplikace KH při podvrtnutí kotníku. Významné je využití KH k augmentaci v plastické chirurgii (vyplň vrásek, vtažených jizev, zvětšení prsou).
Kyselinu hyaluronovou ve výrobním procesu mohou produkovat geneticky změněné kmeny bakterií Escherichia coli.