Velikonoční jidáše

24. 04 2011 | 18.03

Potřeby:

  • 500 g polohrubé mouky,
  • 100 g másla,
  • 1/4 litru mléka,
  • 50 droždí,
  • 0 g moučkového cukru,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 2 žloutky,
  • strouhaná kůra,
  • trocha soli,
  • 50 g sekaných loupaných mandlí na posypání,
  • 1 bílek na potření těsta

Příprava:

Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vypichujeme kolečka. Přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout. Rádýlkem uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka a posypeme mandlemi. V předehřáté troubě upečeme dorůžova.

Jidáše se tradičně podávají čerstvé a s medem.

jidáše