1. 09 2012 | 21.34
Těsto: 250 g polohrubé mouky, 60 g krupice, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky strouhané citrónové kůry, sůl, 150 ml mléka, 1 vejce, 1/2 kostky kvasnic, 50 g tekutého másla
Poleva: 300 ml smetany, 3 vanilkové cukry, 40 g krupice, 3 vejce, 3 lžíce vanilkového pudingu v prášku, 600 g meruněk
Do mísy dáme mouku, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, sůl, rozdrobené kvasnice a tekuté vychladlé máslo. Hnětacími nástavci elektrického šlehače hněteme asi tři minuty těsto. Přikryté necháme asi půl hodiny kynout. Připravíme polevu - smícháme smetanu, vanilkový cukr, cukr, vejce a pudingový prášek. Meruňky tence nařízneme do kříže, na děrované lžíci krátce ponoříme do horké vody, pak do studené a oloupeme je a vypeckujeme. Vykynuté těsto znovu prohněteme. Dno rozevírací formy o průměru 26 cm vyložíme pečicím papírem. Pomoučenýma rukama vložíme těsto do formy a rozprostřeme. Na povrch klademe řeznou stranou dolů meruňky a necháme 10 minut kynout. Troubu předehřejeme na 190 °C. Meruňky zalijeme polevou. Pečeme pět minut, snížíme teplotu na 175 °C a pečeme dál 40-45 minut. Hotový koláč přesuneme z formy na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním ho lze posypat moučkovým cukrem a na boky přilepit mandlové lupínky. Zdobíme šlehačkou se špetkou skořice.