chtrěl sem to dát do jídlo receoty a jetam láska vzkazy, kašku na to
j/
Kvě 12, 2011
Dneska vás naučím chytat a připravovat holuby. V případě nouze to bude skvělé zpestření vašeho jídelníčku.
Holuba střílíme zásadně do hlavy, nebo do horní časti trupu, abychom zasáhli srdce nebo plíce.
Teď je to snadné, holubi se dají chytat venku ručně. Jenže pokud nastane nějaký ten Velký Průser, nás, chytrých a toužících po mase, bude víc a ptáci budou daleko ostražitější.
Pokud nemáte malorážku či vzduchovku se slušnou optikou, budete potřebovat základní znalostí pastí. Najdete je ZDE.
Nejjednodušší je použit kombinaci dostatečného množství (většího, než malé! ) návnady a tuto jednoduchou past:
Také je možné navázat na větev několik rybářských háčků a jako návnadu použit třeba čerstvé lesní plody apod.
Při porážce dávejte pozor na obsah strumy (číslo 6 na obrázku). Pokud tam jsou pouze plody, semínka atd, OK.
Pokud však najdete černý sliz a další podobné hnusy, směle svoji oběť vyhazujte, riskovat se nevyplácí.
Všimněte si také barvy kůže na hrudi. Mladí jedinci mají něžně růžovou kůžičku, kdežto "veteráni" tmavě fialovou. Samozřejmě platí, že čím mladší, tím lepší, ale v případě nouze vám to bude stejně jedno.
POZNÁMKA: Určitě jste si všimli, že holubi občas mívají zničené pařáty. Ačkoli to někdy vypadá dost brutálně, nejedná se o nic vážného. V zimě, během silných mrazů, holubům umrzají pařáty a drápy odpadávají. Pokud je pták navenek a uvnitř zdravý, bez obav ho snězte!
Několik receptů:
Nejjednodušší je naložit holuba v octu. Večer ho hodíme do naředěného octu (1:1 s vodou), druhý den ráno vytáhneme, opláchneme vodou a hurá grilovat!
Starý holub se peče cca 20-30 minut, mladý 15.
Další recept:
Holuba ponoříme na 24 hodin do vody, aby změklo maso. Nacpeme špekem, přidáme kousek sádla nebo másla a dle chutě česnek, pepř a další koření. Dáme na hodinku péct. První půlhodinu je maso přikryté alobalem, pak ho odstraníme.
DALŠÍ POZNÁMKA: Ptáci ve městech v sobě mají hodně parazitů, které zahubí jen dostatečná tepelná úprava! Nezkoušejte proto tento návod hned po přečtení – NERISKUJTE ZBYTEČNĚ! Zapamatujte si ho pro případ nouze. Dobrou chuť!
/