Snídaně

13. 02 2010 | 11.23

Angličané si po probuzení dávají vejce na slanině, Italové odbudou snídani kávou a několika sušenkami a Korejci se ráno ládují pikantní polévkou. Najděte si i vy ranní jídelníček, který vám bude vyhovovat! Připravili jsme si tři tipy klasické snídaně s hodnocením odborníka.

Jaká snídaně vám tedy dodá dost vitamínů, minerálů a energie?
Racionální

Příklad složení:
pomerančový džus, müsli, ovoce

Názor odborníka na výživu:
Racionální snídaně sice nepůsobí na první pohled příliš vydatně, ale ve skutečnosti by vás, měla zasytit na celé dopoledne. Ovocná část snídaně by měla být větší, než miska se sladkým müsli.

Müsli - bývá dost dochucené cukrem a není zase tak superzdravě, jak vypadá. Udělejte si doma vlastní směs bez tučných oříšků! Stačí smíchat ovesné vločky se sušeným ovocem.

Ovoce - exotické plody raději nahraďte sezónním ovocem.Pokud zatoužíte v zimě po jahodách dejte přednost zmrazenému balení před kompotem.

Pomerančový džus - ideální je když si stihnete vymačkat čerstvé pomeranče a vyrobíte si vlastní džus s dvojnásobným množstvím vitamínů. Pozor na nektary! Ty obsahují jen 30 procent ovocné šťávy a spoustu cukru.
Sladká

Příklad složení:
Káva s mlékem, med nebo marmeláda, pečivo, máslo.

Názor odborníka na výživu:
Tento druh snídaně obsahuje spoustu uhlohydrátů, což není zrovna ideální. Těsně po snídani se budete sice cítit sytí, ale už za dvě hodiny se odstaví hlad. Navíc nenačerpáte žádné vitamíny.

Med - med je ta nejzdravější sladkost, jakou si můžete k snídani dopřát. Při nákupu ale zkontrolujte, jestli si dáváte do košíku kvalitní stoprocentní med.

Marmeláda - marmeláda obsahuje skoro 50 procent cukru, takže ji raději nahraďte čerstvým ovocem nebo medem.

Pečivo - bílé pečivo nahraďte celozrnným, které obsahuje cenné vitamíny a minerály. Nespoléhejte přitom na to, že všechny tmavší druhy pečiva musí být nutně celozrnné.
Anglická

Příklad složení:
Černý čaj, zelenina, pečivo, vejce, šunka, sýr.

Názor odborníka na výživu:
Vejce se vám stráví až za 4 hodiny takže vám hlad dá pokoj až do oběda. Jen byste neměli konzumovat sýr, šunku a vejce dohromady, abyste to nepřehnali s cholesterolem.

Šunka - Dietní šunka není špatná volba. Ještě méně tuku a více železa ale obsahuje roastbeef. V našich zeměpisných šířkách se sice běžně nesnídá, ale proč si nerozšířit jídelníček?

Vejce - jedno vajíčko obsahuje celodenní porci cholesterolu, takže byste si ho neměli k snídani rozhodně dávat každý den. Spíše než smažená vajíčka se k snídani hodí vejce naměkko neboli do skla. Je totiž stravitelnější a mnohem méně tučné.

Sýr - tučný sýr nahraďte jiným druhem. Zkontrolujte, jestli jeho obsah tuku nepřesahuje výrazně 30 procent.