Česnek

13. 04 2010 | 10.50

photorealistic-vector-illustraLatinský název

Allium sativum L. (Liliaceae-Liliovité)
Sbíraná část

Cibule (stroužky), listy
Použití

Široké použití při infekcích, při poruchách trávení a plísňových onemocněních. Vhodný prostředek k regulaci krevního tlaku, při kardiovaskulárních potížích, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje riziko aterosklerózy a trombózy, rozšiřuje periferní cévy. Pomáhá při regulování hladiny cukru v krvi. Zevně působí na kožní infekce a na akné. Nepoužívat k terapii v těhotenství a při kojení. Ve vyšších dávkách může dráždit žaludek, ovlivňuje pach kůže a zápach z úst.
Obsahové látky

Karbohydráty (fruktany), saponiny, silice. Nepožkozené buňky stroužků obsahují v silici aliin, který se požkozením (rozemnutím) degraduje na kys. pyruvovou a kys. 2-propensulfenovou, které se ihned transformují na alicin, který na vzduchu oxiduje na diallyldisulfid. Ten je hlavní složkou česnekové silice.
Doba sběru

Srpen-září
Charakteristika

Cibulky (= stroužky) česneku.