Kdo chce hubnout, vybírá si řídké potraviny. Pod tímto pojmem si určitě nepředstavujte kaši nebo sunar. Mají nízkou energetickou hodnotu a přesto zasytí - a CHUTNAJÍ!
Obsahují totiž velké množství vody a mají nízký glykemický index. Obojí má vliv na to, aby byla nízkokalorická dieta snesitelnější a dala se vydržet bez záchvatů vlčího hladu.
Zelenina. A dál?
Zjednodušeně řečeno jde o taková jídla, jichž můžeme sníst (relativně) větší objem a více si tak naplnit žaludek. A to bez nežádoucího efektu přijetí nadbytečných kalorií.
Mezi takové potraviny patří především různé druhy zeleniny (snad až na kukuřici, hrášek a mrkev). To asi uhodneme všichni. Ale co dalšího? Kdo by chtěl jíst pořád zeleninu?
Dopřejte si maso!
"Nízký glykemický index a vysoký obsah vody mají také bílé jogurty, kefíry, acidofilní mléko. Dále různé druhy nezahušťovaných zeleninových polévek a masových vývarů. Také všechna libová čerstvá masa – ta mají vlastně nulový glykemický index, protože neobsahují sacharidy," říká Gabriela Knosová, odbornice na výživu a pohyb z brněnského Institutu kompliment.
Čerstvé maso znamená, že nepoužijete známou českou fintu - nahradit krůtí prsa kabanosem a tvářit se, že je to přece pořád maso. Ne, uzeniny a průmyslově zpracovaná masa k "řídkým" potravinám nepatří.
Co z ovoce a pečiva?
U ovoce pak záleží na obsahu cukru. Jahody jsou lepší než meloun, jablko je lepší než hroznové víno.
Také dejte přednost čerstvému pečivu před trvanlivými knackebroty. A vůbec nejlepší je tmavé a celozrnné pečivo, protože obsahuje vlákninu, která snižuje glykemický index potraviny.
Výhoda vody v potravinách je zřejmá – stejný objem jídla zasytí více při menším počtu kalorií. Jak je to ale s glykemickým indexem (GI)?
Abychom neměli hlad
Nutriční terapeutka Gabriela Knosová připomíná: "GI zjednodušeně řečeno vyjadřuje rychlost a rozsah, s jakými potravina zvyšuje koncentraci cukru v krvi. Při jeho vyšší koncentraci se do krve vyplavuje více inzulinu, což nejenže podporuje ukládaní tuků do zásob, ale také dostaneme rychleji hlad.
Proto je tak důležité si při dietě dbát na příjem potravy s nízkým GI. Dá se říct, že méně sacharidů a více vlákniny znamená nižší GI. Záleží ovšem i na složení sacharidů a na tepelné i mechanické úpravě jídla. Doporučuji se řídit hodnotami v GI tabulkách.
Zdroj: žena.cz