Dlouho, předlouho jsem měla chuť zkusit i ochutnat domácí tiramisu. Jeden nejmenovaný a známý soutěžní pořad, kde se velmi často pětice amatérských kuchařů hádá, zda mělo tiramisu správnou konzistenci a chuť, či to stálo za starou belu, mě velmi inspiroval. Proto jsem se dala do hledání "zaručeně pravého tiramisu". Snad v každém receptu jsem našla originální suroviny nahrazené levnějšími variantami (copak může být tiramisu dobré s pomazánkovým máslem? -_-) až konečně jeden se mi zdál alespoň trochu ucházející. Musela jsem experimentovat s alkoholem, ale jinak jsem dodržela do puntíku recept. A výsledek byl velmi dobrý, nadýchaný a totálně k sežrání. Navíc velmi rychle hotový (pokud nepočítáme pár těch hodin tuhnutí v lednici).
Budete potřebovat
Nejprve si uvaříme šálek kávy, aby nám stihl během přípravy krému vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků a poté vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mascarpone smícháme se žloutky i vyšlehanými bílky. Po přípravě krému se můžeme dát do máčení piškotů - krátce namáčíme v kávě s 2 cl rumu. Připravíme si mísu na tiramisu (v mém případě dortovou formu) a první polovinou namočených piškotů vytvoříme základ, který potřeme rovněž první polovinou krému. Potom proces opakujeme - druhou polovinu piškotů potřeme navrch zbylým krémem. Tiramisu silně posypeme kakaem a necháme na pár hodin uležet v lednici (mně tuhnul pro jistotu minimálně 12 hodin, ale jisté zdroje uvádějí, že stačí i hodina).
Tadá! Dejte si pozor při krájení, přeci jen to jsou pouze namočené piškoty s krémem, tudíž stáčí málo a tiramisu může ztratit svůj tvar :). A salmonele zdar.