Mramorová rychlovka

25. 11 2014 | 16.40

IMAG2514S hrůzou jsem dnes našla své jméno v kalendáři a s ještě větší hrůzou jsem si uvědomila, že se večer u nás uskuteční nejspíš rodinná "slezina". Po krátké úvaze, co vykouzlit z medových křupek, které zbyly ve spíži, mi nezbylo nic jiného, než začít brouzdat po netu. Chtělo to něco rychlého, nenáročného na suroviny a samozřejmě něco chutného. Na internetu jsem vylovila recept na "mramorovou bábovku". V mém provedení se nejedná o pečení v klasické formě na bábovku ale o improvizaci se srnčím hřbetem. Těsto sice vypadalo všelijak než jsem ho dala do trouby a místo slibovaných 30ti minut se bábovka pekla hodinu, ale výsledek nakonec nevypadá vůbec zle.

  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 hrnek cukr krupice
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 2 ks vajec
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 hrnek mléka

 Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Smícháme všechny suroviny kromě kakaa a těsto si rozdělíme na 3 části. Do IMAG2513jedné přidáme kakao. Do vymazané formy vlijeme světlé těsto, na něj tmavé a nakonec opět světlé. Pečeme cca 40 minut.

Můžeme experimentovat přidáním nasekané čokolády, oříšků apod.

Jak je vidět, jde o primitivní recept, doba přípravy je cca 15 minut, potom už je jen třeba kontrolovat špejlí těsto ;). Četla jsem, že někdo místo půl hrnku oleje dal do těsta celý hrnek. Já bych postupovala bez úprav receptu, buchta mi přijde vláčná tak akorát :).