Salep
Přes den ještě svítí Slunce, které hřeje a povzbuzuje, ale večery jsou nepříjemně chladné až mrazivé.. to je právě vhodná doba zajít na hřejivý mléčný nápoj salep, nebo si jej vyrobit....
Salep se připravuje z mléka, cukru, hladké mouky či vody a mletého kořene orchis mascula (vstavač mužský), který obsahuje látky povzbuzující nervový systém. Může proto působit jako afrodiziakum, ale žádné takové efekty jsem na sobě nepozorovala.. :-) Kromě hřebíčku a zázvoru, který zahřívá celé tělo, se do salepu přimíchává i např. vanilka a skořice, kterou se salep posype.
Salep je velice hustý nápoj, který hustotou připomíná puding. Prodavač jej naléval z mramorové nádoby přikryté látkou a zasypával skořicí.
Kdybyste měli chuť vyzkoušet si salep připravit sami, zde je recept. Pozvěte ale své kamarády, protože ingredience odpovídají množství asi pro šest lidí:
Salep (rozdrcený kořen orchis mascula) a cukr smíchejte v malém hrnci. Za stálého míchání přimíchejte vychlazené mléko a dejte pozor, aby se netvořily hrudky (hrudkovitý salep není nic moc hezkého na pohled natož chutného pro mlsné jazýčky..). Celé se to vaří asi 10 - 15 minut za stálého míchání dokud směs nezhoustne a nemá jemnou konzistenci bez hrudek.. Poté salep můžete podle libosti rozlévat do hrníčků či skleniček a posypat skořicí.