Nové chutě

1. 11 2007 | 20.36

Salep

Přes den ještě svítí Slunce, které hřeje a povzbuzuje, ale večery jsou nepříjemně chladné až mrazivé.. to je právě vhodná doba zajít na hřejivý mléčný nápoj salep, nebo si jej vyrobit....

obrazek

Salep se připravuje z mléka, cukru, hladké mouky či vody a mletého kořene orchis mascula (vstavač mužský), který obsahuje látky povzbuzující nervový systém. Může proto působit jako afrodiziakum, ale žádné takové efekty jsem na sobě nepozorovala.. :-) Kromě hřebíčku a zázvoru, který zahřívá celé tělo, se do salepu přimíchává i např. vanilka a skořice, kterou se salep posype.

Salep je velice hustý nápoj, který hustotou připomíná puding. Prodavač jej naléval z mramorové nádoby přikryté látkou a zasypával skořicí.

Kdybyste měli chuť vyzkoušet si salep připravit sami, zde je recept. Pozvěte ale své kamarády, protože ingredience odpovídají množství asi pro šest lidí:

  • rozdrcený kořen orchis mascula - 2 čajové lžičky (potíž může nastat v případě, že se vydáte sbírat orchis do přírody.. nesmí se sbírat ve volné přírodě, protože je chráněný a vzácný)
  • cukr cca 25 gramů
  • plnotučné mléko cca 750 ml
  • skořice cca 1, 5 g
  • vanilka, zázvor, hřebíček....

Salep (rozdrcený kořen orchis mascula) a cukr smíchejte v malém hrnci. Za stálého míchání přimíchejte vychlazené mléko a dejte pozor, aby se netvořily hrudky (hrudkovitý salep není nic moc hezkého na pohled natož chutného pro mlsné jazýčky..). Celé se to vaří asi 10 - 15 minut za stálého míchání dokud směs nezhoustne a nemá jemnou konzistenci bez hrudek.. Poté salep můžete podle libosti rozlévat do hrníčků či skleniček a posypat skořicí.