Experiment 1: Koláč obecný zdravý

26. 10 2015 | 09.40

Rozhodla jsem se ke stvoření nové rubriky. Protože o vědě se mi toho tady moc psát nechce, protože nemám zájem na tom, aby mi někdo ukradl data na Nobelovu cenu, budu se v ní zabývat experimenty gastronomického charakteru.

Jelikož jsem však mlsná, mám ráda svůj hardware i software a chci, aby fungovaly ještě tak sto padesát let, nebudou to studentské pokusy à la Láďa Hruška, ale věda na vysoké úrovni, takzvaná kvazi-haute-cuisine à la Ereandil Aleanath. Prvním takovým experimentem je Koláč obecný zdravý. Ač se postup jeho výroby může zdát někomu pochybný a použité ingredience divné, vězte, že to bylo opravdu vynikající a koláč je tak na nejlepší cestě stát se jednou ze zbraní hromadného ovládnutí lidstva.

Mimo jiné mě k němu inspiroval i Medard, můj veganský Greenpeace kamarád, který tvrdil, že to funguje, takže jsem to jako správný vědec musela ověřit, a také to, že mě z cukru bolí zuby (díky, Darwine) a roste gravitační pole.

Množství na jeden standardní plech

Dva třídecové hrnky polohrubé mouky

Ten samý hrnek napůl s olejem a napůl s vodou

Tady jsem se fakt bála, že to celé zkazím, ale Medard vypadá důvěryhodně, když něco vysvětluje, takže jsem prostě zavřela oči a vylila jsem to tam

Jeden rozmixovaný banán

Asi čtyři rozmixované mrkve

Nastrouhané nebo drobně krájené jablko nebo raději dvě

Slunečnicová semínka a rozinky v rozumném množství

Namixovaná lněná semínka

Asi tři lžíce cukru

Hromada skořice

Skořice v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství

Kypřicí prášek

Bála jsem se, že když ho tam hodím na začátku, přijdu o bublinky v těstu a ona kýžená reakce už nebude moci proběhnout, tak jsem ho tam vmíchala až nakonec

Výsledná směs vypadal jako vyblitá mrkev, a to je něco, před čím bych vás chtěla varovat, neboť estetická nedostatečnost není v tomto bodě závadou. Tak jsem to vzala, hodila do trouby a upekla. Vonělo to. Postupně to krásnělo, a i když to nevypadalo jako Sacher Torte, nebylo to ošklivé. Vypadalo to jako standardní koláč.

Chutnalo to ovšem velmi dobře. I když tam bylo minimum cukru, použitá kombinace vytvořila jakousi lehce medovou příchuť, takže Medardovo tvrzení o veganském koláči jsem ověřila i ve své laboratoři.

To be continued. 

Pokud se mi ovšem nepodaří vytvořit něco, co po upečení ožije, zabije mě to a použije můj hardware a software k ovládnutí lidstva samo. Potom bych ráda poprosila onu nově stvořenou inteligenci, aby mi na hlavě nedělalo ofinu, nenosilo divné hadry a nechalo mým milým nějaká privilegovaná místa na svém perníkovém dvoře.