5. 10 2008 | 21.50
Než začneme rozebírat, kterak v přírodě k jídlu přijíti, je třeba zmínit se o jeho nutriční (=výživné) hodnotě. Nejspíš víte, že různé osoby mají různou spotřebu energie: více energie spotřebovávají muži než ženy, protože mají méně efektivní metabolismus a menší izolační vrstvu tuku, mladší lidé než starší, částečně proto, že jsou aktïvnější, částečně proto, že v dospělosti se metabolismus zpomaluje, a samozřejmě fyzicky aktivnější než ti, kteří nedělají nic.
Denní spotřeba energie v kJ (žena/muž)
|
18-35 let |
36-55 let |
nad 55 let |
Nečinnost |
8 300 / 10 500 |
8 100 / 10 100 |
6 800 / 8 900 |
Aktivní |
8 900 / 12 600 |
8 800 / 12 000 |
7 300 / 9 400 |
Velmi aktivní |
10 500 / 14 700 |
10 500 / 14 300 |
- |
Také jednotlivé pokrmy se co do obsahu využitelné energie značně liší. Pro příklad:
|
Voda |
Ananas |
Brambory |
Šunka |
Chléb |
Sýr 45% |
Čokoláda |
Chipsy |
kJ/100 g |
0 |
176 |
310 |
400 |
1 100 |
1 600 |
2 140 |
2 300 |
Energii získáváme ze tří zdrojů, ideálně v tomto poměru:
- 40% z uhlohydrátů (cukrů) - chléb, brambory, rýže, těstoviny, ovoce
- 30% z lipidů (tuků) - kvalitní oleje: olivový, řepkový; v menší míře živočišné tuky - máslo, sádlo, tuk v mase a rybách, těch si můžete dopřát více než např. vepřového; a z mléčných výrobků
- 30% z proteinů (bílkovin) - z masa a ryb, luštěnin (fazole, čočka, hrách, sója) a mléčných výrobků (mléko, jogurt, tvaroh, sýr, smetana, kefír, kyška, račte si vybrat)
Pro výrobu energie tělo využívá přednostně cukry, bílkoviny a tuky pak jako stavební látky a přebytky energie z kteréhokoli zdroje ukládá do zásoby. Kromě toho tělo potřebuje vitaminy a minerály, z těch sice žádnou energii nezíská, ale jsou nezbytné pro různé procesy v těle a jejich nedostatek způsobuje vážné zdravotní potíže, a také dostatek vlákniny kvůli správnému trávení.
Tolik teorie. Jak tyhle poznatky prakticky využijete?
- Vaše strava MUSÍ být pestrá. Jestliže jste uvízli např. na území zamořeném králíky a oběd vám skoro sám skáče do hrnce, nepodlehněte pokušení živit se výhradně z jednoho zdroje potravy. Právě např. králičí maso neobsahuje některé minerály a vitaminy, ty vám naopak odebírá a jsou známy případy, kdy se lovci králičím masem ujedli k smrti.
- Zachovejte si zdroje potravy. Další důvod pro pestrý jídelníček. Zvláště pokud budete nuceni pobývat v dané oblasti delší dobu, může se stát, že nadměrným využíváním zdroj obživy zničíte. Příklad: vyhubíte v dané oblasti určitý druh zvěře. Tím byste ale nejvíce uškodili sami sobě. Koneckonců - ani v nouzové situaci nemůžete začít ignorovat všechny ekologické principy.
- Zvažte poměr vydané a přijaté energie. Jinými slovy, jestli se vám vyplatí spotřebovat spoustu energie např. na pronásledování zvířete, co z něj budete mít ani ne sousto masa, nebo na sběr nějaké řídce se vyskytující rostliny, ze které pak získáte sotva polovinu z množství energie, kterou jste na sběr vydali.