Chleba
Dostali jsme k vánocům pekárnu. Hned jsme zakoupili směs na pečení chleba. Říkali jsme si, začneme jednodušším pečením.
()
To znamenalo směs nasypat do pekárny přilít vodu a zvolit správný program. Pověřila jsem hlavu rodiny. Chleba se povedl hned na poprvé. Snědli jsme několik chlebů. Směsi jsme kupovali v akci, za míň peněz. Když zásoby došly a žádná akce nebyla, zkusili jsme si namíchat mouky a upéct. Taky byl dobrý. Jednou jsem se pokusila i já upéct rodině chléb a byla to katastrofa. Říkám si sakra, vždyť jsem pekla chleba ručně a o žádné pekárně jsme neměli ani ponětí....
Tak jsem se vrátila k míse a vařečce a troubě. Těsto nechat vykynout na topení
Chebík sice není komerčně hezký, ale o to chutnější. Tenhle nebyl z celého kila mouky...
1 kg mouky ( může být na půl pšeničná a žitná)
1 pivo – ohřát
1 droždí – nechat vykynout
2 -3 lžičky soli
Kmín podle chuti
Já mám ráda semínka, takže sezam, slunečnice
Těsto zpracovat, nechat vykynout ( asi hodinu) a pak péci v troubě 45 -60 minut. Až začne vonět. Já do něj píchám špejlí
Je rychle hotový a taky rychle snědený