Mazanec

22. 04 2011 | 09.55

 Zkušební mazanec

 

Na Velikonoce pečeme mazanec. Všichni se na něj těší a tak ještě než začnou svátky, peče se tzv. zkušební...   Podělím se o recept, aby nezapadl v zapomnění:

()

500 gr hl. mouky

70 gr cukru

70 gr másla – rozpuštěného

žloutek , teplé mléko, 0,5 droždí

sůl, hrozinky, brusinky, mandle, žloutek na potření

Je to klasika, já už nic nevážím, za ta léta to mám ve voku.

Teplé mléko, trochu mouky, cukru a droždí  nechat chvilku aktivovat droždí J já používám klasické, ale mojí kamarádce to nikdy nevykyne, tak jak by mělo. Tak používá sušené a vyjde to vždycky.

Mezitím do vetší mísy přesypu mouku a ostatní suché příměsi. V poslední době jsem se naučila přidávat kurkumu. Hezky to těsto obarví a ještě je to prý zdraví prospěšné. Asi  0,5 lžičky.

Brusinky mazanec hezky rozjasní, jsou červenější než hrozinky.

Pak přidám mokré věci, kvásek, teplé mléko, rozpuštěné máslo. Trochu to vypracuji. Nechám kynout asi hodinu. Tak šup na plech, potřít žloutkem a upéct.

Jak začne vonět, kluci už krouží...   

P1070352

 

Tak vám přeji hezké Velikonoce !