Zapékané palačinky

3. 01 2015 | 11.17

Než se pustím do nových receptů, svědomí mi nedovolí sem nedat své první jídlo - a snad jediné, které ovládám naprosto spolehlivě.

Zapékané palačinky mají několik naprosto nesporných výhod:

  • základní suroviny - nikdy se mi nestalo, že bych neměla doma potřebné věci, přestože jsme se pro vaření rozhodla z ničeho nic
  • likvidace zbytků všeho druhu - zeleniny, sýra, šunky...
  • naprosto jednoduché - když to říkám já, můžete mi věřit :D
  • variabilní jako pizza - masožravec si dá quattro salami, vegetarián quattro formaggi, vegan quattro zelenino (a odmyslí si složení těsta :D) a všežravec na co bude mít chuť. Navíc můžete připravit i všechny varianty zároveň, není problém každému přizpůsobit jeho porci.
  • nemusí se konzumovat hned - když uděláte větší množství, klidně vydrží v ledničce do druhého dne
  • když v půlce vaření zjistíte, že máte fakt hlad, nemusíte recept dotáhnout do konce a pořád máte dobré jídlo :D

Vypsat suroviny je těžký úkol právě kvůli variabilitě jídla, takže budiž zde totální základ:

  • těsto: 1 vejce, 250ml mléka, 100g hladké mouky, sůl
  • náplň: všechny možné druhy sýra (eidam, niva...), salámů (i zbytky kuřecího masa jsou dobré), zeleniny (od rajčat přes kukuřici až po papriku), taky se dá přidat vaječina
  • zálivka: vejce, cibulka, česnek, sůl

Nejprve je třeba nasmažit palačinky. Suroviny na těsto se prostě smíchají a osmahnou, ideální je nedělat palačinky úplně teňoulinké, jinak se pak trhají při zamotávání. Takže tenké ano, papírové ne. :D Ve chvíli, kdy před vámi leží nasmažené placky, máte na výběr. Buď je prostě pomažete marmeládou a máte rychlý oběd, byť trochu jiný než byl v plánu, nebo se pokračuje dál k plnění.

Zap_pal1

Na fotce vidíte moji dnešní variantu - šunka, strouhaný sýr (normálně dávám plátkový, ale tenhle bylo třeba spotřebovat :D), dolů trochu kečupu. Zeleninu zastupuje červená paprika a hrášek. Pro dědu přidávám rajčata nebo pórek (dneska nebylo v ledničce ani jedno :D), s babkou si rády přihodíme kukuřici nebo nivu. Mamka by si klidně vybrala brokolici - hodí se prostě skoro všecko. Skoro, takže prsty se snažím si tam neukrojit. :D Možná se vám zdá palačinka na obrázku trochu chudobná, ale už jsem poučená z prvního vaření. Když ji obložíte festovně, tak se špatně smotává a náplň se hrne ven. Srolováním se vrstvy dostanou pěkně nad sebe.

Teď máte opět možnost vycouvat a dát si palčinky naslano bez zapékání. :D

Zapekane_palacinky (2)

Srolované palačinky se naskládají do zapékacích misek. Já jsem dnes svých 10 palačinek dala do jedné velké, ale pokud dáte každou porci do vlastní misky, je to estetičtější při servírování. :) A teď to, co tvoří rozdíl těchto palačinek a slané palačince z bufetu - zálivka. Základem jsou vejce (na tohle množství 2), chudí studenti je mohou naředit mlékem... :D Do toho samozřejmě trochu soli a hooodně česneku. Kdo nemá česnek rád, ten není můj kamarád! :D

Aby se jídlo barevně trošku rozsvítilo, je dobré přidat nějakou zeleň - obvykle cibulku, tentokrát jsem měla dost hrášku. Vlastně se mi to s hrachem líbí více. :D Nahoru pak může přijít ještě sýr. Na fotce je ho jen troška, většinu sýra přidávám až těsně před vytažením z trouby, aby byl pěkně čerstvě rozpečený. V troubě stačí jen chvilka (cca 15 minut na 150°), stačí jen, aby se srazilo vajíčko.

Zapekane_palacinky (3)

A tady už je výsledek na talíři. Bez příkras. Měla jsem hlad a nechtěla jsem, aby mi oběd při aranžování vystydl. Tuhle část musím ještě trošku potrénovat, chutná to dobře, ale jíme i očima, že. :D Doplnit lze ještě dresink nebo salát.

Nu, a teď už snad jen popřát - vejdi a neuškoď! :)

P.S. Jak si to tak po sobě čtu, Jiřík Babica by záviděl. Kdo nemá tohle, přidá tohle, a kdo ani to ne, tak si to dá jen tak. A v tom je kouzlo tohoto jídla! :D