Než se pustím do nových receptů, svědomí mi nedovolí sem nedat své první jídlo - a snad jediné, které ovládám naprosto spolehlivě.
Zapékané palačinky mají několik naprosto nesporných výhod:
Vypsat suroviny je těžký úkol právě kvůli variabilitě jídla, takže budiž zde totální základ:
Nejprve je třeba nasmažit palačinky. Suroviny na těsto se prostě smíchají a osmahnou, ideální je nedělat palačinky úplně teňoulinké, jinak se pak trhají při zamotávání. Takže tenké ano, papírové ne. :D Ve chvíli, kdy před vámi leží nasmažené placky, máte na výběr. Buď je prostě pomažete marmeládou a máte rychlý oběd, byť trochu jiný než byl v plánu, nebo se pokračuje dál k plnění.
Na fotce vidíte moji dnešní variantu - šunka, strouhaný sýr (normálně dávám plátkový, ale tenhle bylo třeba spotřebovat :D), dolů trochu kečupu. Zeleninu zastupuje červená paprika a hrášek. Pro dědu přidávám rajčata nebo pórek (dneska nebylo v ledničce ani jedno :D), s babkou si rády přihodíme kukuřici nebo nivu. Mamka by si klidně vybrala brokolici - hodí se prostě skoro všecko. Skoro, takže prsty se snažím si tam neukrojit. :D Možná se vám zdá palačinka na obrázku trochu chudobná, ale už jsem poučená z prvního vaření. Když ji obložíte festovně, tak se špatně smotává a náplň se hrne ven. Srolováním se vrstvy dostanou pěkně nad sebe.
Teď máte opět možnost vycouvat a dát si palčinky naslano bez zapékání. :D
Srolované palačinky se naskládají do zapékacích misek. Já jsem dnes svých 10 palačinek dala do jedné velké, ale pokud dáte každou porci do vlastní misky, je to estetičtější při servírování. :) A teď to, co tvoří rozdíl těchto palačinek a slané palačince z bufetu - zálivka. Základem jsou vejce (na tohle množství 2), chudí studenti je mohou naředit mlékem... :D Do toho samozřejmě trochu soli a hooodně česneku. Kdo nemá česnek rád, ten není můj kamarád! :D
Aby se jídlo barevně trošku rozsvítilo, je dobré přidat nějakou zeleň - obvykle cibulku, tentokrát jsem měla dost hrášku. Vlastně se mi to s hrachem líbí více. :D Nahoru pak může přijít ještě sýr. Na fotce je ho jen troška, většinu sýra přidávám až těsně před vytažením z trouby, aby byl pěkně čerstvě rozpečený. V troubě stačí jen chvilka (cca 15 minut na 150°), stačí jen, aby se srazilo vajíčko.
A tady už je výsledek na talíři. Bez příkras. Měla jsem hlad a nechtěla jsem, aby mi oběd při aranžování vystydl. Tuhle část musím ještě trošku potrénovat, chutná to dobře, ale jíme i očima, že. :D Doplnit lze ještě dresink nebo salát.
Nu, a teď už snad jen popřát - vejdi a neuškoď! :)
P.S. Jak si to tak po sobě čtu, Jiřík Babica by záviděl. Kdo nemá tohle, přidá tohle, a kdo ani to ne, tak si to dá jen tak. A v tom je kouzlo tohoto jídla! :D