Mrkvánky

22. 04 2019 | 18.53

Co se mi domů přistěhoval můj drahý, snažím se předstírat hospodyňku. V úklidu mě to moc nepopostrčilo, utírání prachu mě nebaví pořád stejně, ale učinila jsem značné pokroky v kuchyni. Vařím častěji a více střídám jednotlivé recepty. Zatím to sice pořád není nic těžkého, ale přece jen se můj repertoár rozšiřuje (i když pokud svěřím volbu mému drahému, stejně skoro vždycky skončíme u chilli con carne). 

Mnulý týden dotáhl z obchodu kilo mrkve, přiečmž doma si hovělo dalšího půl kila mrkve z předchozího nákupu. A když jsem se ho ptala, co mám jako vyrobit z tolika mrkve, aby se nezkazila, obratem opáčil, že mrkvánky. Ty kdysi dávno jednou nebo dvakrát upekla babka. Kde se mu to vynořila v podvědomí, těžko soudit, nicméně zatnula jsem zuby a pustila se do toho. A protože ten recept je naprosto jednoduchý, výsledek báječný, k jaru se báječně hodí a tato rubrika dlouhodobě zeje prázdnotou, podělím se o něj s vámi!

Na 1 várku (cca 1,5 plechu) je zapotřebí:

150 g mrkve

190 g mouky (špaldová nebo 1:1 s hladkou)

130 g másla

špetka soli a prášku do pečiva

povidla

Mrkev se nastrouhá najemno a smíchá s máslem a moukou. Pokud jste amatéři jako já - přisypávejte mouku postupně, když ji tam prásknete naráz, budete mít z těsta suchý grc, co málem poláme metličky na míchání. Pokud se vám těsto zdá přesto suché, přidejte trošku oleje. Dodejte trochu soli a prášku do pečiva.

Na půl hodiny těsto zabalte do fólie a nechte v lednici. Mezitím si připravte povidla, kdo chce, dodá jim šmrnc trochou rumu. Vyhrabejte z vánočních krabic vykrajovátko - kolečko a zvolte správnou strategii. Buď vezměte menší kolečko a každou mrkvánkovou kapsu vyrobte spojením dvou z nich, nebo vezměte jedno větší kolečko. Tuhle verzi doporučuji. Z větších koleček se rychleji vyrábí kapsa - jen ji přehnete napůl.

Rozleželé těsto podsypejte moukou a vyválejte přes sáček na tenkou placku. Vykrajujte kolečka a doprostřed dejte malou lžičku povidel. Volte takové množství, aby z kapsy po jejím přeložení povidla nevytékala, ale nebojte se - pokud je tam už jednou uzavřete, při pečení nevypečou. Kraje k sobě přistikněte vidličkou, stačí pár milimetrů. Pokud jste estéti, můžete tímto jednoduše vytvořit i poměrně pěkný vzorek.

Mrkvánky přesouvejte průběžně na plech - při pečení se nenafouknou, takže stačí kousek od sebe. Pečte je na 170° necelou půlhodinku. Po dopečení je pocukrujte a můžete servírovat. Jsou doslova k sežrání! :)

IMG_20190407_120203

A jaký recept jste v rámci velikonoční příprav vyzkoušeli poprvé vy?