Tak už je zase tady čas krasavic. Čas dýní.
Dýně pro mě byla velkou neznámou. Tedy, vždy jsem se divila, proč ji vlastně na zahradě máme. Vyrostly 2 až 3 gigantických rozměrů, všichni ji obdivovali a pak nic. Máma ji rozkrojila a malé kousky dýně přemlouvala ananasovým sirupem, aby se taky staly ananasem. Nikdy se ji to moc nepovedlo a tak dýňový ananasový kompot zbýval v regálu jako poslední. Pak se rozmixoval a vydával se za americkou limonádu. Taky bez úspěchu. Proč tedy tu dýni pěstovat? Jen pro ty velké rozměry!!. Bude toho hodně!!!!!!!
Pak přišla móda vykrajovat z nich strašidýlka. Popravdě, bylo mi toho krásného oranžového obra líto. Svítil pěkně. Jak ho, ale zajímavě a dobře upravit. Říká se, že tyto krásné oranžové obryně zachránily přistěhovalce v Americe od smrti hladem. Takže, co s nimi tady???
Když nevíš, zeptej se.! Dobrá rada nad zlato. V klasických kuchařkách nic moc. Vlastně nic.
Až se na trhu objevily překrásné kuchařky "Což takhle dát si "
Mým snem je mít celou řadu, zatím mám jen jednu právě o dýní
Její autorka Lenka Požárová v ní sepsala báječné, rychlé a snadné recepty na úpravu dýně. Když do ní nakouknete už ji z ruky nedáte. Co takhle čokoláda s dýni. Všechny recepty mají krásnou fotku a tak se sliny sbíhají.
Uvedu tady jen jeden recept z její kuchařky právě na Orientální kuskus. Koukla jsem se na net a většinou tam uvádějí místo dýně cuketu a papriky. Já vyzkoušela tento a je opravdu skvělý.
pro 4 osoby, příprava 30 minut
Suroviny
600 g očištěné dýně
2 hrnky kuskusu
100g mandlí
2 větší cibule
4 lžíce rozinek
5 lžic kokosové moučky
1 lžíce skořice
špetka chilli
šťáva z citrónu
olej
sůl
Postup:
Kuskus zalijeme dvěma hrnky vařící vody a přikryté nechejte odstát po dobu další přípravy.
Dýni nakrájejte na malé kousky. Rozinky přelijte horkou vodou. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a za občasného míchání na něm orestujte dýni, cibulku a mandle.Po přibližně 20 minutách, až je dýně měkká, přidejte kokos, rozinky a koření. Krátce opečte./ Já tak dlouho nerestovala, strčila jsem to do trouby pod poklici/
Kuskus nakypříme vidličkou a rozdělíme na talíře. Rozložte na něj opečenou směs a pokapte citronovou šťávou/ Ne to nezapomeňte, krásně to spojí a doladí chuť/
V receptech pak najdete i dýni s fazolemi / pod fazole/
Krásný mokrý a chladný podzim s oranžovou obrymí